Maďarský parlament schválil zákon 'Stop Soros' aj siedmu novelu ústavy

Poslanci maďarského parlamentu schválili siedmu novelu ústavy, v ktorej sa uvádza, že zásadnou úlohou štátu je ochrana ústavnej identity a kresťanskej kultúry a že do Maďarska je zakázané usídliť cudzie obyvateľstvo.

20.06.2018 08:19 , aktualizované: 16:32
Maďarsko parlament zákon migrácia potlačenie Foto: ,
Poslanci maďarského parlamentu schválili návrh balíka zákonov na potlačenie migrácie. Maďarský premiér Viktor Orbán (dolný rad vpravo) hlasuje o protimigračnom balíku zákonov počas schôdze parlamentu.
debata (44)

Za novelu hlasovala dvojtretinová väčšina poslancov: 159 poslancov frakcie vládnuceho bloku Fidesz-KDNP, poslanci opozičnej strany Jobbik, nezávislá poslankyňa Dóra Dúróová a poslanec reprezentujúci nemeckú menšinu Imre Ritter.

Proti hlasovali štyria členovia opozičnej frakcie strany Dialóg (Párbeszéd) a Ákos Hadházy, ktorý avizoval vystúpenie zo strany Politika môže byť iná (LMP). Maďarská socialistická strana (MSZP) a LMP oznámili, že sa hlasovania nezúčastnia, poslanci Demokratickej koalície (DK) nehlasovali.

Podľa schválenej novely, ktorú predkladal minister spravodlivosti László Trócsányi, povinnosťou všetkých orgánov štátu je ochrana ústavnej identity krajiny a kresťanskej kultúry.

Ústava bola ďalej doplnená o spresnenie v prípadoch uplatnenia spoločných právomocí štátu a Európskej únie. Podľa MTI novinkou je, že uplatňovanie spoločných právomocí musí byť v súlade so základnými právami a slobodami uvedených v ústave. Tieto právomoci nesmú obmedzovať uznesenia týkajúce sa územnej celistvosti, obyvateľstva, formy štátu a štátneho zriadenia.

V texte ústavy sa uvádza, že nie je možné usídliť do Maďarska cudzie obyvateľstvo.

Stop Soros dostal zelenú

Maďarský parlament schválil aj balík protiimigračních zákonov zavádzajúcich okrem iného tresty za akékoľvek podporovanie nelegálnej migrácie.

Nová právna úprava označovaná ako Stop Soros, ktorú kritizovala napríklad Rada Európy, umožní postihovať mimovládne organizácie pomáhajúce migrantom bez práva na azyl. Parlament ovládaný stranou Fidesz premiéra Viktora Orbána schválil aj ústavný dodatok brániaci príslušníkom „cudzích populácií“ usadiť sa v Maďarsku.

Podľa zákona bude v Maďarsku trestné akýmkoľvek spôsobom podporovať nelegálnu migráciu. Zákon je namierený predovšetkým proti mimovládnym organizáciám, ktoré podporuje americký miliardár maďarského pôvodu George Soros. Toho maďarský premiér Orbán viní z politického zasahovania a z aktívnej podpory masovej imigrácie do Európy. Zákon okrem iného uvaľuje špeciálnu 25-percentnú daň na organizácie, ktoré podporujú migráciu.

Benátska komisia, poradná skupina expertov pre otázky ústavného práva Rady Európy, tento týždeň Budapešť vyzvala, aby so schvaľovaním zákona počkala na piatkové vydanie stanoviska komisie. Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó už v utorok v Štokholme vyjadril presvedčenie, že zákon v stredu bude prijatý.

Návrh zákona už skôr kritizovali okrem iného Rada Európy a Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktoré v spoločnom posudku uvádzajú, že zákon „kriminalizuje činnosti, ktoré sú úplne legitímne.“

Maďarsko patrí v rámci Európskej únie vedľa Poľska alebo Česka k najhlasnejším kritikom prijímania žiadateľov o azyl a dlhodobo odmieta systém kvót upravujúcich prerozdeľovanie žiadateľov o azyl medzi jednotlivými členskými krajinami EÚ.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #zákon #migranti