KĽDR by mohla čoskoro začať vracať pozostatky amerických vojakov

Severná Kórea by mohla už čoskoro vrátiť prvú časť z 200 súborov nájdených pozostatkov amerických vojakov, ktorí na území KĽDR zahynuli v kórejskej vojne z rokov 1950-1953. Agentúre AFP to povedal nemenovaný americký predstaviteľ, podľa ktorého by si mal Washington pozostatky prevziať v priebehu niekoľkých dní.

20.06.2018 13:25
pozostatky, kľdr, vojak, vojna, usa Foto: ,
Na archívnej snímke z roku 2003 sa pozostatky jedného z amerických vojakov z čias kórejskej vojny vracajú do USA.
debata

Americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un sa na summite minulý týždeň dohodli, že USA a KĽDR vyhľadajú, identifikujú a repatriujú pozostatky amerických vojakov, ktorí sú od kórejskej vojny nezvestní. Na zoznamoch nezvestných z kórejského konfliktu je stále takmer 8 000 príslušníkov armády Spojených štátov, pričom asi 5 300 z nich zostáva podľa odhadov pochovaných v komunistickej KĽDR, napísal server BBC News.

„Prípravy na prijatie pozostatkov pokračujú. Odovzdanie by sa mohlo uskutočniť v najbližších niekoľkých dňoch,“ povedal AFP americký činiteľ.

„Pri niekoľkých príležitostiach v minulosti predstavitelia KĽDR uviedli, že majú až 200 súborov pozostatkov (amerických vojakov), ktoré boli nájdené v priebehu uplynulých rokov,“ povedal Pentagon v pondelok.

Boje, ktorých sa na juhokórejskej strane zúčastnili aj jednotky OSN pod americkým velením a na severokórejskej strane Čína, sa skončili v roku 1953 iba dohodou o prímerí, nie mierovou zmluvou. USA a KĽDR tak od konfliktu z 50. rokov zostávajú de facto vo vojnovom stave.

Mnoho rokov tímy amerických expertov, s pomocou Severokórejčanov, hľadali a vracali pozostatky amerických vojakov v Severnej i Južnej Kórei. Medzi rokmi 1996 až 2005 sa v KĽDR uskutočnilo 33 pátracích operácií; výsledkom bolo vrátenie viac než 200 súborov pozostatkov. Americká vláda pritom zaplatila Severokorejčanom zapojeným do pátracích operácií odškodné vo výške 15 miliónov dolárov. Ďalších šesť sád pozostatkov sa do USA vrátilo pri jednorazovej operácii v roku 2007. Od tej doby sú spoločné pátrania už viac ako desať rokov pozastavené. Americká vláda vyhlasuje, že nemôže vyšetrovateľom zaistiť bezpečnosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #kórejská vojna