Rusko tvrdí, že sýrske Biele prilby majú úzke väzby na teroristov

Rusko má informácie, že členovia mimovládnej organizácie Sýrska civilná obrana, nazývanej aj Biele prilby, majú úzke väzby na teroristov. Uviedla to v stredu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

20.06.2018 16:29
Syria, damask, ghuta Foto: ,
Archívny záber zverejnený vo februári organizáciou Biele helmy, na ktorom jeden z jej príslušníkov nesie do bezpečia muža v sýrskom Damasku.
debata (48)

„Nie sme len presvedčení, ale vieme, máme informácie, že členovia Bielych prílb majú úzke väzby na teroristické skupiny v Sýrii, menovite na Džabhat an-Nusra (v súčasnosti sa táto skupina nazýva Džabhat Fatah aš-Šám, pozn. TASR). Potvrdzujú to správy nezávislých novinárov, ktorí navštevujú Sýriu, ruských a západných,“ uviedla Zacharovová, ktorú citovala agentúra TASS.

Tieto informácie však nie sú na Západe príliš šírené, pretože „to jednoducho nezodpovedá línii a konceptu, že ‚Asad musí odísť‘,“ dodala Zacharovová.

Biele prilby podľa agentúry TASS vydali množstvo vyhlásení, podľa ktorých sýrske letectvo bombardovalo oblasti, kde žijú civilisti. Taktiež medzi prvými šírili správy o údajnom chemickom útoku v meste Dúmá zo 7. apríla 2018. Rusko túto správu označilo za falošnú a Biele prilby označilo za nespoľahlivý zdroj informácií.

Približne 3 000 príslušníkov týchto dobrovoľníckych jednotiek civilnej ochrany zachraňuje v Sýrii ľudí zo zbombardovaných domov, hasí požiare a poskytuje prvú pomoc vojnou postihnutým civilistom.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #biele helmy