Nemecké úrady varovali pred teroristickým útokom s použitím ricínu, jeden už vďaka tipu zmarili

Islamisti môžu v Nemecku kedykoľvek vykonať teroristický útok s použitím smrteľne jedovatej látky ricín. Uviedol to v stredu zdroj z prostredia nemeckej kontrarozviedky - Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV).

20.06.2018 17:39
Nemecko, Berlín, vlajka, zástava, bundestag,... Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (2)

Podľa tohto zdroja, ktorý cituje agentúra Reuters, militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) už v minulosti experimentovali s ricínom a dokázali ho aj vyrobiť. Islamský štát dokonca zverejnil príručku s detailnými informáciami, ako tento toxín získať.

Pred týždňom nemecké úrady zatkli v Kolíne nad Rýnom 29-ročného Tunisana pre podozrenie z plánovania islamistického útoku a zostrojenia „biologickej zbrane“ na použitie ricínu. Šéf Spolkového kriminálneho úradu (BKA) Holger Münch potvrdil, že podozrivý vyrobil ricín. Čo bolo jeho cieľom, stále nie je známe.

Tunisan zostáva v cele predbežného zadržania, jeho manželku – Nemku, ktorá konvertovala na islam – prepustili medzičasom na slobodu. Jeden z najprudších jedov, ktorého minimálne množstvo je už smrteľné, prechovával vo svojom byte.

Tip od verejnosti pomohol

K zásahu polície došlo po tom, čo si zodpovední všimli, že Tunisan, ktorý je v Nemecku iba od novembra 2016 a doteraz nebol v hľadáčiku bezpečnostných zložiek, si prostredníctvom webu objednal najskôr semienka ricínu obyčajného a následne zakúpil aj chemikáliu, s pomocou ktorej možno zo semien získať predmetný jed.

Konali tak práve na základe telefonického tipu od verejnosti. Uviedol to v stredu podľa šéf Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen, informovala agentúra AP.

Telefonický tip podľa neho pomohol potvrdiť podozrenia voči 29-ročnému Tunisanovi Sajfalláhovi Hammámímu, ktorého 12. júna zadržali v Kolíne nad Rýnom a naďalej zostáva vo väzbe.

Tento prípad je tiež dôkazom, že nebezpečenstvo teroristického útoku na území Nemecka zostáva stále vysoké, konštatoval Maassen.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #teroristická hrozba #ricín