Merkelová: Na vyhnanie Nemcov neexistovalo morálne ospravedlnenie

Na vyhnanie Nemcov z krajín strednej a východnej Európy po druhej svetovej vojne podľa kancelárky Angely Merkelovej neexistovalo morálne ani politické ospravedlnenie, aj keď vtedajšie udalosti boli následkom nacistickej diktatúry.

20.06.2018 18:39
merkelová, angela merkelová, merkel, Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (354)

Merkelová to povedala v Berlíne pri spomienke na obete vysídlenia. Z krajín strednej a východnej Európy bolo po druhej svetovej vojne odsunutých 12 až 14 miliónov Nemcov.

„Vyhnanie a útek Nemcov boli predovšetkým bezprostredným následkom Nemcami začatej druhej svetovej vojny a nevýslovných zločinov nacionálno-socialistickej diktatúry,“ povedala Merkelová. „To ale nemení nič na tom, že pre vyhnanie neexistovalo ani morálne, ani politické ospravedlnenie,“ zdôraznila šéfka nemeckej vlády, ktorá v tejto súvislosti hovorila o „horkej nespravodlivosti“.

„Až dva milióny ľudí prišli následkom vyhnania a úteku o život,“ poznamenala tiež Merkelová. Ďalšie milióny si museli poradiť so stratou domova, majetku či priateľov a začať nový život vo vojnou zničenej krajine.

Len z Československa boli po druhej svetovej vojne odsunuté tri milióny Nemcov, z ktorých veľká časť sa postavila na stranu nacistického režimu. Česko-nemecká deklarácia z roku 1997 v tejto súvislosti hovorí o vyháňaní a nútenom vysídlení. Podľa česko-nemeckej komisie historikov pri ňom prišlo o život 15 000 až 30 000 Nemcov.

354 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #vysídlenci