Snemovňa lordov schválila kľúčový zákon o vystúpení z Európskej únie

Horná komora britského parlamentu schválila v stredu návrh zákona o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Skončili sa tak mesiace diskusií o podobe legislatívy, ktorá oficiálne ukončí britské členstvo v Únii, informovala agentúra Reuters.

21.06.2018 06:35
brexit vlajka Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Snemovňa lordov formálne schválila uvedený návrh zákona niekoľko hodín po tom, poslanci dolnej komory odmietli kľúčový dodatok k tejto právnej norme. Na jeho základe mal parlament získať kontrolu nad procesom brexitu, ak by sa vláde nepodarilo dosiahnuť dohodu o podmienkach odchodu z Únie.

Pre premiérku Mayovú hlasovanie v Dolnej snemovni predstavovalo rozhodujúce víťazstvo v boji o podobu tejto legislatívy. Britská vláda v ňom čelila dlhodobému odporu lordov, ktorí k nemu schvaľovali rôzne dodatky a pozmeňujúce návrhy. Tie potom vždy musela opäť prerokovať Dolná snemovňa.

Legislatíva vstúpi do platnosti v najbližších týždňoch, keď ju odsúhlasí kráľovná Alžbeta II., čo však už považuje len za formalitu.

Zákon o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie zruší platnosť Zákona britského parlamentu o Európskych spoločenstvách z roku 1972 a včlení celú sústavu existujúcej legislatívy EÚ do britského právneho poriadku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová