Pellegrini v Budapešti prevzal predsedníctvo vo V4

Premiér Peter Pellegrini si v Budapešti popoludní od svojho partnera Viktora Orbána oficiálne prevzal predsedníctvo vo Visegrádskej štvorke. Slovensko sa predsedníctva ujme 1. júla, predsedať tomuto zoskupeniu bude piatykrát.

21.06.2018 09:06 , aktualizované: 16:39
summit, v4 Foto: ,
Predseda vlády Peter Pellegrini (druhý zľava) počas stretnutia na summite V4 v Budapešti s kolegami z Maďarska, Poľsk a Česka.
debata (21)

Pellegrini na spoločnej tlačovej konferencii s Orbánom povedal, že mottom slovenského predsedníctva bude „Dynamický Vyšehrad pre Európu“, pričom program je postavený na troch hlavných prioritách. Sú nimi silná Európa, bezpečné prostredie a inteligentné riešenia.

Cieľom slovenského predsedníctva je priniesť konkrétne výsledky na prospech občanov krajín V4, zdôraznil slovenský premiér, ktorý vyzdvihol, že maďarskému predsedníctvu sa podarilo aktívne a úspešne presadzovať mnohé projekty, medzi nimi aj inovatívne projekty a startupy pochádzajúce z krajín V4.

Orbán uznal úspech Slovenska

„Vyšehrad sa Európe nikdy neotočil chrbtom. V každej oblasti sme sa správali zodpovedne a cítili sme svoj príspevok k riešeniu problémov. A aj pri migrácii sme prijali konkrétne kroky, ako napríklad značný príspevok práve krajín V4 do zvereneckého fondu pre Afriku, ktorý bol dohodnutý práve počas maďarského predsedníctva,“ konštatoval Pellegrini.

Slovensko chce podľa jeho slov nadviazať od 1. júla na tieto aktivity.

„Najúspešnejšou krajinou európskeho kontinentu za uplynulé desaťročie je Slovensko. My potrebujeme, aby nás viedla úspešná krajina,“ komentoval Orbán prevzatie predsedníctva vo V4 Slovenskom.

Pred oficiálnym prevzatím premiér rokoval s kolegami z V4 – maďarským premiérom Orbánom, českým premiérom Andrejom Babišom a poľským predsedom vlády Mateuszom Morawieckim. Neskôr sa k nim pridal i rakúsky kancelár Sebastian Kurz.

Jednou z hlavných tém stretnutia je migrácia. Práve štáty V4 sú známe svojím odporom k akémukoľvek systému povinného prerozdeľovania utečencov a migrantov. Hoci Viedeň v roku 2015, keď EÚ čelila kríze, systém kvót podporovala, Kurz a jeho vláda, v ktorej je aj pravicovo-populistická Slobodná strana Rakúska, povinné prerozdeľovanie odmieta. Otázka migrácie premiérov bude čakať aj o týždeň, na zasadnutí Európskej rady. Svoje stanovisko ku kvótam však zmenila aj nemecká kancelárka Angela Merkel, priznala, že kvóty zbytočne rozdelili Európu. Momentálne je však aj pod vnútropolitickým tlakom zo strany ministra vnútra za sesterskú CDU Horsta Seehofera, ktorý je kritikom Merkelovej migračnej politiky.

Počas rokovania sa môže otvoriť aj otázka jadrovej energie. Rakúsko totiž patrí k silným odporcom jadrových elektrární, vo februári sa obrátilo na Súdny dvor Európskej únie pre rozšírenie maďarskej jadrovej elektrárne Paks II.

Tri priority

Slovensko má tri priority počas rok trvajúceho predsedníctva. Sú nimi silná Európa, bezpečnostné prostredie a inteligentné riešenia. Slovensko sa bude snažiť o presadzovanie jednoty, kde je to možné, o prinášanie riešení, kde je to prospešné a rešpektovanie rozdielností, kde je to nevyhnutné. „Budeme sa usilovať o dohodu v oblastiach, ktoré môžeme spoločne lepšie presadiť na európskej úrovni. Máme záujem uskutočniť spoločne také projekty, ktoré majú praktický dosah na občanov v našich krajinách. Budeme hľadať konsenzus pri plnom rešpekte k národným záujmom,“ píše sa v programe slovenského predsedníctva vo V4, ktorý schválila vláda. Mottom piateho predsedníctva SR je Dynamický Vyšehrad pre Európu.

Slovensko však nie je jedinou krajinou, ktorá od 1. júla prevezme predsedníctvo. Rakúsko dnes takisto prevezme od Bulharska polročné predsedníctvo v Rade Európskej únie.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Sebastian Kurz #krajiny V4