Merkelová cestuje po Jordánsku a Libanone - krajinách pod náporom utečencov

Nemecká kancelárka Angela Merkelová začala vo štvrtok svoju dvojdňovú návštevu Jordánska a Libanonu - krajín susediacich so Sýriou, ktoré v posledných rokoch výrazne zaťažuje utečenecká kríza. Do jordánskeho hlavného mesta Ammán pritom pricestovala práve v období, keď sú migračná a azylová politika predmetom sporu otriasajúceho jej spolkovou vládou.

21.06.2018 13:42
Angela Merkelová Abdulláh II. Jordánsko Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová na návšteve v Jordánsku s kráľom Abdulláhom II.
debata

Merkelová otvorila svoj program v Ammáne diskusiou s približne 100 študentmi miestnej nemecko-jordánskej univerzity, ktorá je treťou najväčšou univerzitou Jordánska. Následne sa stretla s jordánskym kráľom Abdalláhom II., informovala agentúra DPA.

V diskusii so študentmi Merkelová obhajovala svoj prístup k európskej migračnej politike a priklonila sa k názoru, že Nemecko má byť „otvorenou krajinou“, avšak migrácia musí byť usporiadaná a riadená. Na otázku jednej zo študentiek, či je v Nemecku dôvod na obavy z rasizmu, pokiaľ sa berie do úvahy napríklad nárast podpory pravicovo-populistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD), kancelárka odpovedala, že Nemecko ako celok je naďalej bezpečnou krajinou, aj keď sa tam odohrávajú veci ako nedávna vražda 14-ročného dievčaťa v meste Mainz, ku ktorej sa priznal odmietnutý žiadateľ o azyl z Iraku.

Merkelová označila za dobrú správu, že každý štvrtý utečenec v Nemecku má už prácu, na druhej strane ale zdôraznila, že sa nesmú zamlčovať ani negatívne stránky migrácie.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) registruje v Jordánsku viac ako 650-tisíc utečencov zo Sýrie, jordánske úrady však odhadujú, že sýrskych utečencov je v krajine viac ako milión.

Po stretnutí s kráľom Abdalláhom II. sa Merkelová vyjadrila, že Nemecko pomôže Jordánsku v reformnom úsilí dodatočnou pôžičkou vo výške 100 miliónov amerických dolárov. Plánované reformy, ktoré požaduje Medzinárodný menový fond, vyvolali v Jordánsku prednedávnom rozsiahle protivládne protesty. Jordánske kráľovstvo je pritom považované za stabilizačný prvok v blízkovýchodnom regióne sužovanom krízami. Bez uvedenej pôžičky poskytne Nemecko tento rok Jordánsku rozvojovú pomoc vo výške 384 miliónov eur.

Merkelová sa počas návštevy opäť vyjadrila za udržanie jadrovej dohody s Iránom po tom, ako od nej odstúpili Spojené štáty, pričom zároveň odsúdila zasahovanie Teheránu do vojen v Sýrii a Jemene. Rovnako ako Abdalláh II. sa tiež vyslovila za dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, informovala DPA.

Popoludní sa má Merekelová stretnúť s príslušníkmi nemeckej armády, ktorí pôsobia v Jordánsku v rámci medzinárodnej koalície bojujúcej proti teroristickej organizácii Islamský štát. Neskôr sa presunie z Jordánska do Libanonu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Libanon #Angela Merkelová #Jordánsko #migrácia