PiS: Zdravotný stav Kaczynského nerozdúchal u nás vnútrostranícky boj

Poľská vláda odmietla tvrdenia, podľa ktorých zdravotný stav lídra vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawa Kaczynského, podnietil boj o moc na najvyšších vnútrostraníckych miestach.

21.06.2018 15:04
debata

Jaroslawa Kaczyňského prepustili 8. júna z nemocnice vo Varšave, kde bol od začiatku mája hospitalizovaný pre problémy s kolenom.

Šéf ústrednej vojenskej nemocnici vo Varšave Grzegorz Gielerak podľa agentúry AP uviedol, že Kaczyňského zdravotný stav je stabilizovaný. Dodal však, že v liečbe bude politik pokračovať aj naďalej, a síce ako ambulantný pacient.

Kaczyňski (68) ešte pred prijatím do nemocnice kríval a pohyboval sa s pomocou bariel. Jeho dlhá hospitalizácia viedla podľa agentúry AP k špekuláciám o jeho zdraví i vodcovskej pozícii, ktorú zastáva v poľskej politike.

Poľské médiá odvysielali zábery Kaczyňského, ako opúšťa nemocnicu s pomocou bariel a podperou na pravom kolene a opatrne nastupuje do limuzíny, z ktorej vystúpil pred vchodom do svojho domu. „Ďakujem vám za váš záujem,“ odkázal následne zhromaždeným novinárom a pobral sa domov.

Kaczyňského strana PiS má v parlamente väčšinu kresiel a sama vládne. Jedinou volenou funkciu, ktorú Kaczyňski aktuálne oficiálne zastáva, je post poslanca v Sejme (dolnej komore parlamentu). Napriek tomu je však považovaný za najvplyvnejšieho poľského politika ako aj tvorcu politiky PiS, dodala AP.

Jeho absencia rozvírila špekulácie, kto by politika mohol nahradiť. Zástupkyňa premiéra Beata Szydlová vo štvrtkovom rozhlasovom rozhovore povedala, že „všetko vo vnútri strany Právo a spravodlivosť je v najlepšom poriadku. Kráľ je jeden. Predseda Jaroslaw Kaczynski je kráľ“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Právo a spravodlivosť #Jarosław Kaczyński #PiS