Babiš: Ak Kurz a Merkelová zavedú kontroly na hraniciach, urobíme to isté

Ak Nemecko a Rakúsko zavedú kvôli migrácii hraničné kontroly, urobí tak aj Česká republika, uviedol český premiér Andrej Babiš (ANO).

22.06.2018 10:02 , aktualizované: 15:40
babiš Foto: ,
Český premiér Andrej Babiš počas summitu V4 v Budapešti.
debata (23)

Pred zasadnutím Bezpečnostnej rady štátu to povedal premiér Andrej Babiš (ANO). Od bezpečnostnej rady chce informácie o pripravenosti na takéto opatrenie. Ostrahu by mali zabezpečiť policajti, colníci, prípadne vojaci. Babiš vyjadril nádej, že sa tak nakoniec nestane.

Spor o migračný plán medzi nemeckým ministrom vnútra Horstom Seehoferom (CSU) a kancelárkou Angelou Merkelovou (CDU) vyvolal v Nemecku vládnu krízu. Merkelová chce nájsť európske riešenie migračného problému, Seehofer a ďalší politici z CSU nechcú čakať a niektorých migrantov chcú odmietať priamo na hranici. Kancelárka sa obáva, že by to spustilo dominový efekt.

Babiš: Pôjdeme na prechody a budeme kontrolovať hranicu

Babiš povedal, že rakúsky kancelár Sebastian Kurz na stretnutí v Budapešti so svojimi partnermi z Visegrádskej štvorky (V4) avizoval, že ak by Nemecko začalo vracať niektorých migrantov od svojich hraníc, Rakúsko by postupovalo rovnako. Česko by na to muselo podľa Babiša reagovať a brániť svoju hranicu. „Nemôžeme do Česka pustiť migrantov,“ povedal.

„Urobíme rovnaké opatrenia, pôjdeme na prechody a budeme kontrolovať hranicu,“ konštatoval. Pripomenul, že Česko je za to, aby Európa vytvorila utečenecké tábory mimo svojho územia. Južnú hranicu potom majú brániť štáty, ktoré na nej ležia, pričom ostatné krajiny EÚ by mali týmto krajinám pomáhať.

Babiš zvolal zasadnutie Bezpečnostnej rady štátu na dnes, kde chce hovoriť o ochrane hraníc ČR, ak by Nemecko začalo odmietať migrantov priamo na svojej hranici.

Babiš to povedal v televízii Barrandov. Podľa neho je pripravený krízový plán, ktorý počíta s účasťou polície a colníkov, prípadne armády.

Summit niektorých krajín EÚ o migrácii a azylovej politike, ktorý je na nedeľu zvolaný do Bruselu, Babiš označil za neregulárny a zvolaný neštandardne. „Návrh toho summitu dopredu je pre nás neprijateľný, na to máme Európsku radu a tá je budúci týždeň,“ povedal. Po stretnutí s premiérmi Maďarska, Poľska a Slovenska uviedol, že žiadny zo šéfov vlád V4 do Bruselu nepôjde.

Babiš túto dohodu odôvodnil tým, že premiéri V4 by s predpokladanými závermi stretnutia nesúhlasili. Premiér sa v televízii Barrandov tiež ohradil proti informáciám, ktoré sa objavili v niektorých médiách, že na nedeľný summit nedostal pozvánku. Tieto informácie označil za klamstvá.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rakúsko #Andrej Babiš #migrácia #migranti