Babiš predstavil mená kandidátov na nových ministrov za ANO

Dezignovaný český premiér Andrej Babiš zverejnil v piatok mená kandidátov hnutia ANO do svojej druhej vlády.

22.06.2018 10:26 , aktualizované: 13:14
debata (1)

Ministerkou spravodlivosti by sa mala stať Taťána Malá, na post šéfky rezortu priemyslu je nominovaná prezidentka Zväzu obchodu a cestovného ruchu Marta Nováková. Súčasnú ministerku obrany Karlu Šlechtovú vystrieda terajší minister vnútra v demisii Lubomír Metnar, ktorého rezort má obsadiť predseda ČSSD Jan Hamáček. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24.

Súčasná ministerka Šlechtová v piatok ráno oznámila, že nebude v druhej vláde premiéra Andreja Babiša. Píše o tom spravodajský portál iDNES.cz.

Túto informáciu sa od českého predsedu vlády Šlechtová dozvedela telefonicky. „Jednoducho mi povedal, že nebudem súčasťou nového návrhu vlády,“ povedala Šlechtová.

O tom, že Šlechtová nebude v menšinovej vláde ANO a Českej strany sociálnodemokra­tickej (ČSSD), ktorú majú podporovať komunisti, sa hovorilo už dlhšie.

Šlechtová neuviedla dôvod, prečo už v novej Babišovej vláde nebude. „Pán predseda nič nezdôvodňuje,“ doplnila. Pred stretnutím vlády povedala, že sa jej Babiš pýtal na rôzne armádne zákazky vrátane nákupu mobilných radarov.

„Takže tam môže samozrejme byť súvislosť so zbrojnými zákazkami aj zbrojnými firmami v Českej republike,“ domnieva sa ministerka. O svojej budúcnosti jasno nemá, špekuluje sa však o tom, že by mohla zamieriť na niektorý veľvyslanecký post. Hovorí sa o Japonsku.

Okrem odchodu pätica ministrov, ktorí uvoľnia miesta sociálnym demokratom a Šlechtovej by mal druhý kabinet premiéra Babiša utrpieť oproti súčasnej vláde v demisii aj zmeny na miestach ministra priemyslu a obchodu a spravodlivosti. Dnes ČTK potvrdila, že Babiš do ďalšej vlády nenavrhne ani ministra priemyslu v demisii Tomáša Hünera (za ANO). Kvôli názorovému rozchode s ANO nebude vo vláde ani šéf spravodlivosti v demisii Robert Pelikán (ANO), ktorý sa tento týždeň vzdal poslaneckého mandátu.

Babiš mená adeptov do vlády oznámil koncom minulého týždňa prezidentovi Milošovi Zemanovi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #Andrej Babiš #ANO