Bude Erdogan po voľbách ešte slabší?

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa má čoho obávať. Zajtra ho čaká boj o kreslo hlavy štátu a zároveň si krajina vyberá parlament. Podľa Asli Aydintasbasovej z Európskej rady pre zahraničné vzťahy do týchto volieb vstupuje Erdogan v problematickej pozícii.

23.06.2018 16:00
TURKEY-ELECTION/ Foto: ,
Stúpenci hlavy štátu Recepa Tayyipa Erdogana na politickom mítingu pred prezidentskými voľbami.
debata (12)

"Jeho postavenie je slabšie ako v minulosti,“ reagovala pre Pravdu odborníčka na Turecko. "Dôvodov je viacero. Ekonomike sa nedarí a Erdoganovo zameranie sa na iliberálne politiky znamená, že sa od neho odvrátili isté skupiny spoločnosti. Je dosť pravdepodobné, že jeho Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) stratí väčšinu v parlamente, hoci on vyhrá prezidentské voľby v prvom alebo druhom kole,“ myslí si Aydintasbasová.

Ponuka voličom

Ak Erdogan vyhrá predčasné voľby, potvrdí tým prezidentský systém, ktorý dlhodobo buduje. Erdoganovi ho minulý rok odobrili Turci v referende, ktoré sprevádzali nezrovnalosti a podľa opozície aj podvody.

Prezident sa voličom ešte v poslednej chvíli snažil niečo ponúknuť. "Keď som bol premiér, mali sme 37 ministerstiev. Znížili sme to na 26. A teraz ich bude 16,“ vyhlásil vo štvrtok večer Erdogan v rozhovore pre televíziu ATV, z ktorého citovala agentúra Reuters. "Nový systém bude znamenať menej byrokracie. Rozhodnutia budeme robiť rýchlejšie, všetky služby budú orientované na výsledky,“ povedal prezident.

Lenže o takýchto reformách hovorí niekto, kto Turecku vládne viac ako 15 rokov. Vyhlásenie predčasných prezidentských a parlamentných volieb, ktoré sa pôvodne mali konať v novembri 2019, bolo skôr znakom slabosti ako sily Erdogana.

"Je unavený, nemá radosť zo života a je arogantný,“ vyhlásil o prezidentovi Muharrem Ince, ktorý je podľa prieskumov hlavným súperom súčasnej hlavy štátu. Politik je kandidátom nacionalisticko-ľavicovej Republikánskej ľudovej strany. Prieskumy ukazujú, že Inceovi sa asi k sebe darí lákať aj ľudí iného typu, ako tých, ktorí bežne hlasujú za sekulárnu ľavicu. Svedčí o tom fakt, že republikánskeho kandidáta by mohlo voliť okolo 30 percent Turkov. Erdoganova popularita sa podľa väčšiny prieskumov pred voľbami pohybovala pod 50 percentami podpory v prvom kole. Znamenalo by to, že potrebné bude aj druhé kolo, do ktorého postúpia dvaja najúspešnejší kandidáti a ktoré by sa konalo 8. júla.

„Sú to len hry zahraničných mocností, ale mali by vedieť, že Erdogana budeme voliť aj keby bol mŕtvy,“ vyhlásila na predvolebnom mítingu v Istanbule pre televíziu CNN prezidentova podporovateľka Gulbahar Turanová.

Erdoganove problémy

Turkyňa len zopakovala bežné tvrdenia prezidenta, ktorý rád spomína v súvislosti s krajinou konšpiračné teórie. Ale prepad hodnoty tureckej líry, rastúca inflácia, presadzovanie islamistických tendencií, zapojenie sa do vojny v Sýrii, napäté až nepriateľské vzťahy s Európskou úniou, hádky so spojencami v NATO či zatknutí novinári sú realitou Erdoganovho vládnutia.

Na druhej strane si expert na tureckú politiku A. Kadir Yildirim myslí, že Erdoganovo víťazstvo príliš veľa v krajine nezmení.

"Nepredpokladám, že turecká zahraničná politika bude výrazne iná, ak súčasný prezident zvíťazí. Hlavným dôvodom, prečo sa Erdogan rozhodol pre predčasné voľby, bolo, že chcel obmedziť negatívny vplyv zhoršujúcej sa ekonomickej situácie v krajine,“ uviedol pre Pravdu odborník z Bakerovho inštitútu pre verejnú politiku na Riceovej univerzite. "Turecká zahraničná politika v Sýrii sa odvíja od obáv Ankary z možnosti vytvorenia autonómneho kurdského regiónu po konflikte. Členstvo v EÚ je rétoricky dôležité pre Erdogana a AKP. Proces vstupu, nie samotné členstvo, je pre AKP indikátorom demokratického vládneho zmýšľania. Ale je jasné, že tento proces sa nikam neposúva. Je na to niekoľko dôvodov. Ani jedna strana však nechce byť obvinená z toho, že proces zastavila. Preto sa bude v blízkej budúcnosti celá situácia ďalej naťahovať bez toho, aby sa dosiahol väčší pokrok,“ reagoval Yildirim.

Obrovským problémom sú v Turecku obavy z manipulácie výsledkov hlasovania v prospech prezidenta a AKP. Riaditeľ blízkovýchodných štúdií na Kansaskej univerzite Michael Wuthrich pripomína, že na sociálnych sieťach sa pred voľbami už teraz šíria údajné informácie, kto dostane koľko hlasov.

"Je to falošná správa. Ale dopĺňa obraz o tom, že Turecko možno sedí na sude s pušným prachom, ak sa voličom bude zdať, že Erdogan a AKP získali podozrivo veľa hlasov,“ reagoval pre Pravdu Wuthrich.

Expert si tiež myslí, že predčasné voľby upriamujú pozornosť na slabiny Erdoganoveho vládnutia. "Od puču v júli 2016 je vyhlásený výnimočný stav a zneužívanie moci, ktorého sa prezident dopúšťa, odhaľuje sociálne slabiny tureckej spoločnosti. Je to náznak, že Erdogan politicky stráca. Stále má v rukách všetky najdôležitejšie mocenské páky. Ale Erdoganova schopnosť udržať si ich sa vytráca. Uvidíme, či to povedie k nečakanému volebnému výsledku,“ uviedol Wuthrich.

Podľa odborníka sa zdá, že prieskumy nenaznačujú, že vládna moc má všetko pod kontrolou, a to ešte asi preceňujú popularitu Erdogana a AKP. "Ak budeme svedkami aspoň akého-takého férového sčítania hlasov, tak sa môže stať, že pre Erdogana to bude prekvapenie. Je to scenár, pri ktorom AKP stratí parlamentnú väčšinu a prezident bude v druhom kole stáť proti Inceovi, ktorý sa ukazuje ako solídny súper,“ predpokladá Wuthrich.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #turecké voľby #turecká politika