V pásme Gazy sa opäť protestovalo, najmenej 20 Palestínčanov sa zranilo

Najmenej 20 Palestínčanov utrpelo v piatok zranenia počas ďalšieho zo série protestov na hraniciach medzi pásmom Gazy a Izraelom. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na palestínske ministerstvo zdravotníctva v Gaze.

22.06.2018 21:06
Izrael Palestínčania Gaza protesty zranení Foto: ,
Palestínski demonštranti utekajú pred slzotvorným plynom počas zrážok s izraelskými vojakmi na hranici Izraela v pásme Gazy.
debata (10)

Na piatkových protestoch sa zúčastnili tisícky ľudí. Desiatky z nich sa pokúšali dostať k pohraničnému plotu, pričom viacerí demonštranti na izraelské územie púšťali horiace šarkany. Tie za posledné týždne zničili už hektáre polí, sadov, lesných porastov a spôsobili úhyn zvierat.

V pásme Gazy sa od konca marca konajú pravidelné protesty proti 11 rokov trvajúcej izraelskej blokáde tejto enklávy na pobreží Stredozemného mora. Demonštrácie často sprevádza násilie.

Izraelské sily pri potláčaní nepokojov používajú streľbu ostrými nábojmi a slzotvorný plyn, pričom zabili už viac ako 120 ľudí.

Ľudskoprávne organizácie obviňujú Izrael z neprimerane tvrdých zákrokov voči demonštrantom. Podľa Izraela však vojaci strieľajú len na hlavných podnecovateľov nepokojov, čo sú spravidla členovia palestínskych militantných skupín, ktorí sa pokúšajú preraziť plot a preniknúť na izraelské územie.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína