Cyklistickou túrou Berlín-Londýn si pripomenuli výročie záchrany židovských detí

Desiatky ľudí si cyklistickou jazdou z Berlína do Londýna v piatok pripomenuli 80. výročie začiatku transportov záchrany 10 000 židovských detí z bývalého Československa, ako aj Nemecka, Poľska a Rakúska do Británie v období krátko pred vypuknutím druhej svetovej vojny. Informovala o tom agentúra DPA.

23.06.2018 08:44
Nemecko, cyklisti, spomienková trasa,... Foto:
Cyklisti, ktorí sa vydávajú z Berlína do Londýna na počesť spomienky 80. výročia začiatku transportov záchrany židovských detí.
debata

Cyklisti sa na trasu smerom do Londýna vydali už v nedeľu 17. júna spred železničnej stanice Friedrichstrasse v Berlíne, kde záchranu detí pripomína pamätník. Po šiestich dňoch dorazili v piatok popoludní do cieľovej destinácie pred železničnú stanicu na Liverpool Street v britskej metropole, kde udalosti spred ôsmich desaťročí takisto pripomína pamätník. Práve tam 2. decembra 1938 dorazil prvý transport spomínaných detí.

Na spomienkovom podujatí sa zúčastnil aj jeden zo zachránených – Paul Alexander, ktorého na cestu za Lamanšský prieliv vyslali v roku 1939 ako batoľa a ktorý sa teraz zapojil do jazdy na bicykli v spoločnosti syna i vnuka.

Na záchrane stoviek židovských detí z niekdajšieho Československa sa podieľal ako organizátor Nicholas Winton (1909–2015), na ktorého statočnosť a odvahu by sa bolo zrejme zabudlo, nebyť odhalenia dokumentácie o deťoch jeho manželkou na sklonku 80. rokov. Jeho príbeh ožil vo filmoch Všetci moji blízki, Nicholas G. Winton: Sila ľudskosti a Nickyho rodina.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Nemecko #Veľká Británia #Rakúsko #Československo #záchrana života #cyklistická trasa #židovské deti