Zhromaždenie priaznivcov nového etiópskeho premiéra zasiahol výbuch, hlásia obeť

Najmenej jednu obeť a 150 zranených si vyžiadal sobotňajší výbuch na zhromaždení na podporu nového reformistického premiéra Etiópie Abija Ahmada Alího. Desať zranených je v kritickom stave. S odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva o tom informovala agentúra AP.

23.06.2018 11:23 , aktualizované: 16:41
Etiópia, zhromaždenie, premiér, Abiy Ahmed,... Foto:
Zhromaždenie na podporu nového premiéra v etiópskom hlavnom meste.
debata

Explózia narušila míting v metropole Addis Abeba krátko po tom, ako premiér prehovoril a mával davu desaťtisícov svojich stúpencov. Abija po pokuse o atentát rýchlo odviedli do bezpečia. Následne sa obrátil s príhovorom k občanom. Povedal v ňom, že výbuch zabil „niekoľko ľudí“ a zranil ďalších. Označil to za „dobre zorganizovaný útok“, ktorý však nebol úspešný. „Tých, ktorí stratili životy si budeme navždy pamätať ako mučeníkov,“ zdôraznil Abij.

Podľa organizátora zhromaždenia sa niekto v dave pokúsil hodiť granát na pódium, okolostojaci ľudia mu však v tom zabránili. „Premiér bol terčom,“ povedal Sejum Tešome pre AP s tým, že na mieste okamžite zadržali troch podozrivých, dvoch mužov a jednu ženu.

Premiér Abij v príhovore tiež vyhlásil, že útok na mítingu bol „lacný a neprijateľný“, a dodal: „Láska vždy víťazí. Zabíjanie iných je porážkou. Tým, ktorí sa nás pokúsili rozdeliť, chcem povedať, že neuspeli.“

K výbuchu na zaplnenom námestí v centre hlavného mesta došlo po týždňoch rozsiahlych reforiem, ktoré ohromili mnohých v druhej najľudnatejšej krajine Afriky po rokoch protivládnych protestov, výnimočných stavov, zatýkania tisícov ľudí a opakovaného dlhého blokovania prístupu na internet.

Abij (42) sa ujal úradu v apríli a rýchlo oznámil prepustenie desaťtisícov väzňov, sprístupnenie štátnych firiem pre súkromné investície a prijatie mierovej dohody so susednou Eritreou. Webové stránky odblokovali a opozičných predstaviteľov pozvali na večeru s predsedom vlády, opisuje situáciu AP.

debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #Etiópia #Abiy Ahmed