Na druhé výročie referenda o brexite demonštrovali v Londýne desaťtisíce ľudí

V súlade s očakávaniami vyšli v sobotu do ulíc Londýna desaťtisíce ľudí, aby protestovali proti plánovanému vystúpeniu Británie z EÚ a požadovali zapojenie verejnosti do rozhodovania o príslušnej dohode. Demonštrácia sa konala pri príležitosti druhého výročia referenda, v ktorom Briti tesnou väčšinou odsúhlasili tzv. brexit.

23.06.2018 21:13
Británia, protest, brexit, Londýn Foto: ,
Dav protestujúcich v Londýne žiada vládu, aby dala ľuďom možnosť voliť ohľadom brexitu.
debata (10)

Organizátor pochodu k budove britského parlamentu, ktorým bola kampaň „Hlas ľudu“ požadujúca nové referendum, odhadol účasť na minimálne 100 000 osôb, informovala agentúra DPA. Zúčastnili sa ľudia rôznych národností, prívrženci opozičných labouristov a liberálnych demokratov, ale aj niektorí členovia vládnucej Konzervatívnej strany.

Druhé výročie britského referenda o vystúpení z EÚ pripomínali taktiež podujatia v iných častiach Európy vrátane Berlína, kde organizátori pochodu za „novú Európu“ podľa DPA hlásili približne tisícovú účasť.

Stovky zástancov brexitu sa medzitým zišli na protidemonštrácii v londýnskom Westminstri, pričom mávali vlajkami pravicovo-populistickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) a iných zoskupení.

Za vystúpenie Británie z EÚ v referende, ktoré sa konalo 23. júna 2016, hlasovalo 51,9 percenta britských voličov, kým za zotrvanie v bloku sa vyslovilo 48,1 percenta. Volebná účasť v tomto historickom referende dosiahla 72,1 percenta oprávnených voličov.

Spojené kráľovstvo by malo oficiálne z Európskej únie vystúpiť 29. marca 2019.

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson pri príležitosti sobotňajšieho výročia varoval pred „miernym a nekonečne dlho trvajúcim“ brexitom. Verejnosť podľa neho chce, aby politici v rokovaniach o brexite napredovali.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #protesty #Brexit