Babiš potvrdil, že na post ministra zahraničných vecí navrhne Pocheho

Dezignovaný český premiér Andrej Babiš v nedeľu potvrdil, že na post ministra zahraničných vecí navrhne europoslanca Miroslava Pocheho, tak ako to presadzuje šéf Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) Jan Hamáček. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.

24.06.2018 17:58
debata

Český prezident Miloš Zeman, ktorý Pocheho odmieta vymenovať, totiž uviedol, že v zozname navrhovaných ministrov Poche nefiguruje. Babiš následne objasnil, že prezident má len pracovnú verziu návrhu novej vlády, ktorú dostal pred piatkovým rokovaním s Pochem. Oficiálny materiál na Pražský hrad Babiš ešte len pošle, píšu Novinky.cz. „Na základe informácií od pána Hamáčka pána Pocheho v pondelok navrhnem do oficiálneho zoznamu,“ uviedol český premiér.

Predseda ČSSD Jan Hamáček tvrdí, že ak by Babiš nepredložil prezidentovi Pocheho nomináciu, išlo by o porušenie koaličnej zmluvy. „Očakávam, že v pondelok tých päť mien bude na Pražskom hrade,“ uviedol Hamáček v reakcii na otázku o nominantoch na ministrov za ČSSD v rozhovore pre Českú televíziu.

Ako ďalej priblížili Novinky.cz, Zeman síce Pocheho vymenovať odmieta, ale pripustil, že v pozícii poradcu by mu neprekážal.

Český prezident zároveň v nedeľu v rozhovore pre portál Blesk.cz uviedol, že k vymenovaniu nového vládneho kabinetu by „veľmi pravdepodobne“ mohlo dôjsť v utorok či v stredu.

Šéf českej Posleneckej snemovne Radek Vondráček však považuje za nepravdepodobné, že by budúci týždeň došlo k menovaniu vlády, ako naznačil prezident, dodali Novinky.cz.

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Miloš Zeman #ČSSD #Jan Hamáček #Miroslav Poche