Pohne Kim s delami? Obe Kórey rokujú o odsune smrtonosnej artilérie od hranice

Južná a Severná Kórea rokujú o možnosti presunutia severokórejských ďalekonosných delostreleckých systémov ďalej od spoločnej hranice. Informoval o tom dnes juhokórejský premiér I Nak-jon, ktorého citovala agentúra AP. Ide o ďalší krok, ktorý by mohol prispieť k zmierneniu vzájomného napätia medzi oboma kórejskými štátmi.

25.06.2018 08:48 , aktualizované: 10:05
raketa, KĽDR Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (4)

Tieto rokovania patria podľa neho medzi najnovšie kroky, ktorými chcú obe krajiny podporiť mierové úsilie v čase diplomatických snáh o dosiahnutie denuklearizácie Kórejského polostrova.

Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) rozmiestnila približne 1 000 kusov delostreleckej techniky pozdĺž hraníc, čo predstavovalo pre juhokórejské hlavné mesto Soul významnú hrozbu, uvádza agentúra AP a pripomína, že desaťmiliónová metropola je od hraníc vzdialená 40–50 kilometrov.

Vyjadrenia juhokórejského premiéra sú zrejme prvým oficiálnym potvrdením mediálnych správ, že Soul požadoval počas tohtomesačných medzikórejských vojenských rozhovorov od Pchjongjangu premiestnenie jeho predsunutého delostrelectva.

Juhokórejské ministerstvo obrany však popieralo takéto mediálne správy, ktoré tiež špekulovali o tom, že Severná Kórea pravdepodobne požadovala od svojho južného suseda, aby rovnako stiahol z hraníc svoje vlastné a aj americké delostrelecké systémy.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea #denuklearizácia Kórejského polostrova