Rusi pomohli Asadovi odraziť útok rebelov. Zahynuli desiatky militantov, tvrdí Moskva

Sýrskej armáde sa s pomocou ruského letectva podarilo odraziť útok povstalcov na juhu Sýrie. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo obrany, podľa ktorého o život prišlo 70 rebelov.

25.06.2018 09:53
stíhačka, su-24, Foto:
Vojenské lietadlo typu Su–24 na snímke z októbra 2017 počas štartu na základni v Sýrii, kde ruské letectvo uskutočňuje nálety.
debata (133)

Podľa ministerstva bol útok vedený proti členom radikálneho sunnitského hnutia, ktoré si hovorilo v minulosti An-Nusrat a v Rusku je zakázané. Neskôr sa premenovalo na Front dobytia Sýrie.

Skupina zaútočila podľa Moskvy na dediny, ktorých obyvatelia sa priklonili k sýrskej vláde, ale jej útok bol odrazený. Radikáli prišli o 70 ľudí a taktiež o niekoľko obrnených vozov a áut vybavených guľometmi.

Sýrska armáda sa už niekoľko dní snaží ovládnuť povstalcami kontrolované oblasti blízko hranice s Jordánskom a Izraelom okupovaných Golanských výšin. Cez víkend sa do operácií zapojilo ruské letectvo. Prezident Bašár Asad v minulosti povedal, že chce získať kontrolu nad touto oblasťou. Situáciu sleduje Izrael aj Spojené štáty, ktoré sú spojencom Izraela.

Hovorca jordánskej vlády dnes oznámil, že Jordánsko nebude prijímať Sýrčanov, ktorí začnú utekať pred bojmi na juhu, presnejšie z provincie Dara. Ammán vraj bude spolupracovať s Ruskom a USA, ktoré pomohli dojednať minulú dohodu o pokoji zbraní v tejto oblasti, aby ochránili svoje záujmy. Hovorca pripomenul, že Jordánsko už prijalo veľké množstvo sýrskych utečencov a nemôže si dovoliť prijať ďalších.

OSN registruje v Jordánsku 660-tisíc osôb ako sýrskych utečencov, podľa Ammánu je ale v krajine možno až dvojnásobok Sýrčanov.

133 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Bašár al-Asad #ruské nálety