Rumuni otvárajú prípad Hororového sirotinca, v ktorom zomrelo vyše 1 500 detí

Rumunský Inštitút pre skúmanie zločinov komunizmu v pondelok odovzdal orgánom činným v trestnom konaní všetky svoje poznatky a materiály o sirotinci, v ktorom počas komunizmu zomreli stovky detí, pričom podľa inštitútu mnohé z nich zahynuli za hrozných podmienok a veľkému percentu úmrtí sa dalo zabrániť.

25.06.2018 21:03
siret, sirotinec, rumunsko Foto:
Existencia bývalého sirotinca v meste Siret na severovýchode Rumunska je už desaťročia obostretá tajomstvom.
debata (2)

Existencia bývalého sirotinca v meste Siret na severovýchode Rumunska je už desaťročia obostretá tajomstvom a vďaka množstvu legiend, ako aj pravdivých príbehov, ktoré sú s ním spájané, sa preň vžilo pomenovanie „Hororový sirotinec“.

Inštitút pre skúmanie zločinov komunizmu vypracoval podrobnú správu o úmrtiach 340 detí, ktoré v tomto zariadení prišli o život v 80-tych rokoch minulého storočia. Staršie prípady z dôvodu nedostatku dôkazového materiálu neskúmali. Celkovo však za celú históriu sirotinca, teda v rokoch 1956 až 2001, v ňom zomrelo vyše 1 500 sirôt. Ako oficiálne dôvody ich úmrtia sa vo väčšine prípadov uvádzajú pľúcne či srdcové choroby a epilepsia, pričom k väčšine úmrtí dochádzalo každoročne v zime.

„Deti zomierali na ochorenia, ktorým sa dalo ľahko predísť, ak by sa včasne diagnostikovali a náležite liečili,“ uvádza inštitút v správe, ktorú odovzdal vyšetrovateľom. V niektorých prípadoch inštitút priamo konštatuje, že deti zomreli „vďaka neľudskému zaobchádzaniu“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #sirotinec #Rumunsko #siroty