V Rakúsku sa kvôli vysokej rýchlosti vykoľajil vlak, 34 zranených

Pri dolnorakúskom Sankt Pöltene sa čiastočne vykoľajila a prevrátila vlaková súprava. Tri dospelé osoby boli ťažko zranené a ďalších 31 cestujúcich utrpelo ľahšie poranenia, oznámili podľa agentúry APA úrady. Za nešťastie môže príliš vysoká rýchlosť súpravy, oznámila organizácia NÖVOG. Či vlak išiel príliš rýchlo kvôli technickej chybe, či ľudskému zlyhaniu, ale zatiaľ jasné nie je.

26.06.2018 09:07 , aktualizované: 18:35
Rakúsko, vlak, vykoľajenie, St. Pölten Foto:
Záchranári zasahujú na mieste vykoľajania vlaku pri meste Sankt Pölten na východe Rakúska 26. júna 2018.
debata

Nehoda sa stala pri obci Völlerndorf, ktorá leží zhruba na desiatom kilometri úzkorozchodnej trati známej ako Mariazellerbahn. Vo vlaku cestovalo približne 80 ľudí, medzi nimi mnoho detí, ktoré išli do škôl v Sankt Pöltene.

Na miesto nehody bolo vyslaných zhruba 30 záchranných vozidiel s takmer 80 zdravotníkmi a lekármi, k vykoľajenému vlaku odleteli aj tri záchranárske vrtuľníky. Podľa autoklubu ÖAMTC štartovali z Kremsu, Ybbsitzu a Viedne. Na miesto dorazilo tiež 50 hasičov.

„Kvôli príliš vysokej rýchlosti sa predná časť súpravy vykoľajila, zadná na tú prednú následne nabehla,“ uviedol hovorca spoločnosti NÖVOG, ktorá dohliada na železničnú dopravu v Dolnom Rakúsku. „Či došlo k prekročeniu maximálnej rýchlosti povolenej v tejto oblasti kvôli technickému či ľudskému zlyhaniu, je predmetom vyšetrovania,“ dodal. Akou rýchlosťou vlak v okamihu nehody išiel, NÖVOG neoznámila.

Mariazellerbahn spája známe pútnické miesto Mariazell v spolkovej krajine Štajersko so zhruba 90 kilometrov vzdialeným Sankt Pöltene.

Vlak bol na ceste do dolnorakúskeho hlavného mesta Sankt Pöltene. Kvôli nehode museli byť odpojené od prúdu železničné troleje.

Trať zavretá do konca týždňa

Medzi zraneniami prevažujú poranenia hlavy a hrudníka a tiež zlomeniny. „To súvisí so silou, akou boli ľudia vyvrhnutí skrz vlak,“ povedal Resperger. Trojica vážne zranených je v nemocniciach v Amstettene, Sankt Pöltene a Viedni, ľahko zranení boli väčšinou transportovaní do Sankt Pöltenu a niektorí do Melku, uviedla hovorkyňa rakúskeho Červeného kríža Sonja Kellnerová.

Po nehode bola prerušená prevádzka na úseku trate medzi Sankt Pöltene a obcou Hofstetten. Zavedená tam bola náhradná autobusová doprava. Zásahové jednotky už začali s odstraňovaním následkov nehody, trať ale bude podľa doterajších informácií uzavretá až do konca týždňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #vykoľajenie vlaku #nehoda vlaku #Sankt Pölten