Macron poslal Erdoganovi gratulácie, vyzval ho na rozvážnejší dialóg s úniou

Francúzsky prezident Emmanuel Macron zablahoželal tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi k nedeľňajším prezidentským a parlamentným voľbám, po ktorých nadobudne účinnosť nový prezidentský systém. S odvolaním sa na predstaviteľa Elyzejského paláca o tom v utorok informovala agentúra Reuters.

26.06.2018 11:31
Macron Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
debata (3)

„Francúzsky prezident poblahoželal Recepovi Tayyipovi Erdoganovi a zaželal Turkom úspech v hospodárskom a sociálnom rozvoji ich krajiny a v demokratickom fungovaní jej inštitúcií,“ povedal pre Reuters nemenovaný zdroj z Elyzejského paláca.

Macron podľa neho zdôraznil význam pokojnejšieho a rozvážnejšieho dialógu medzi Tureckom a Európskou úniou.

Šesťdesiatšty­riročného Erdogana – najobľúbenejšieho prezidenta v novodobých dejinách Turecka, ale zároveň aj najväčšmi rozdeľujúceho spoločnosť – oponenti kritizujú za to, že po neúspešnom pokuse o štátny prevrat v roku 2016 zničil nezávislosť súdnictva a médií.

Neoficiálne výsledky nedeľňajších prezidentských volieb v Turecku naznačili, že súčasný prezident Recep Tayyip Erdogan zvíťazil už v prvom kole. Erdogan podľa nich získal viac než polovicu hlasov voličov (52,6 percenta) už v prvom kole. Jeho hlavný opozičný vyzývateľ Muharrem Ince dostal 30,6 percenta hlasov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #Emmanuel Macron