Macedónsky prezident spomalil proces premenovania krajiny, nepodpísal dohodu s Grékmi

Macedónsky prezident Gjorge Ivanov naplnil svoje hrozby a nepodpísal dohodu so susedným Gréckom o zmene názvu krajiny na Republiku Severné Macedónsko.

26.06.2018 12:02
debata

Zdôvodňuje to tým, že dohoda je protiústavná. Toto jeho rozhodnutie však proces nezastaví, len spomalí. Podľa macedónskej ústavy totiž môže parlament dohodu, ktorú už raz ratifikoval, schváliť znovu a prezident ju nebude môcť ďalej blokovať.

Hlasovanie sa bude pravdepodobne opakovať na budúci týždeň, povedal pre agentúru Associated Press predseda parlamentu Talat Xhaferi.

Macedónsko a Grécko sa o názve krajiny sporia už celé desaťročia. Grécko nesúhlasilo s názvom Macedónsko okrem iného preto, že sa rovnako volá jeden z gréckych regiónov. Obávalo sa, že krajina s takýmto menom by si mohla robiť územné nároky na grécky región a tiež sa snažiť „prisvojiť si“ odkaz historického kráľovstva Macedónsko, ktorého väčšia časť sa nachádzala na území dnešného Grécka.

Na základe dohody by mali Gréci na oplátku stiahnuť svoje námietky voči tomu, aby sa Macedónsko pripojilo k Európskej únii a Severoatlantickej aliancii. Proti uzavretej dohode ostro protestujú nacionalisti v oboch krajinách.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Balkán #Macedónsko