Do Etiópie priletela delegácia z Eritrey, prvýkrát od roku 1998

Do Etiópie v utorok priletela eritrejská delegácia, informovala agentúra Reuters. Ide o prvú diplomatickú návštevu od roku 1998, kedy medzi oboma štátmi vypukla dvojročná vojna. Medzi krajinami aj potom panovalo napätie kvôli hraničnému sporu.

26.06.2018 14:45
Etiópia, Abiy Ahmed, Foto: ,
O zlepšenie vzájomných vzťahov sa usiluje najmä nový etiópsky premiér Abiy Ahmed, ktorého snaha ale nie je všetkým po chuti.
debata (1)

Podľa skoršieho oznámenia etiópskeho rozhlasu je v delegácii poradca eritrejského prezidenta, minister zahraničia a vyslanec krajiny pri Africkej únii (AÚ).

Eritrea bola predtým súčasťou Etiópie, v roku 1991 ale získala po 30 rokoch bojov samostatnosť. Obe krajiny sa potom spolu v rokoch 1998 až 2000 stretli v ďalšej vojne, ktorá pripravila o život 70 000 ľudí. Štáty ani po skončení konfliktu nenadviazali diplomatické vzťahy kvôli hraničnému sporu.

Povojnová komisia totiž rozhodla, že mesto Badme a niekoľko ďalších území pripadne Eritrei, čo Etiópia odmietla akceptovať a zo sporného územia nestiahla svojich vojakov. Eritrea preto Etiópiu obvinila z okupácie. Obnovenie diplomatických stykov Eritrea podmienila etiópskym súhlasom s povojnovou hranicou.

O zlepšenie vzájomných vzťahov sa usiluje najmä nový etiópsky premiér Abiy Ahmed, ktorého snaha ale nie je všetkým po chuti. V sobotu mal premiér prejav, pri ktorom niekto zaútočil granátom a dvoch ľudí zabil. Špekuluje sa o tom, že išlo o politicky motivovaný čin, ktorý súvisí s premiérovou snahou zlepšiť vzťahy s Eritreou.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Etiópia #Eritrea