Erdoganov spojenec vydal zoznam svojich kritikov. OBSE hovorí o útoku na médiá

Ultranacionalistická strana napojená na tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zverejnila celostránkový inzerát a vymenovala v ňom novinárov, vysokoškolských učiteľov a vedcov, ktorí ju počas nedávnej kampane pred predčasnými voľbami údajne hanobili.

26.06.2018 18:57
debata (1)

Celostranové oznámenie sa v utorok objavilo vo viacerých provládnych denníkoch. Zadávateľom textu bolo krajne pravicová Strana národného hnutia (MHP), s ktorou Erdoganova Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) uzavrela spojenectvo pre predčasné voľby z uplynulej nedele.

Text oznámenia obsahuje mená 70 ľudí s uvedením ich pracoviska, ktorých MHP obviňuje, že počas predvolebnej kampane chybne interpretovali ciele MHP a viedli proti tejto strane „mesiace trvajúcu, búrlivú a únavnú ohováračskú kampaň“.

V texte – s nadpisom Poďakovanie a s fotografiou lídra MHP Devleta Bahčeliho na pozadí snímky masového zhromaždenia ľudí – sa uvádza, že „nikdy nezabudneme, čo ste urobili, čo ste napísali, čo ste zničili“ s dôvetkom, že „voľby ukázali, že národ sa nedal oklamať“.

Novinár je z toho šťastný

V reakcii na toto oznámenie Kadri Gürsel z denníka Cumhuriyet – jeden z novinárov, ktorého meno sa v zozname spomína – vo svojom tweete napísal: „Ako novinára ma robí šťastným, že som napísal alebo povedal niečo, čo nebude zabudnuté.“

Reklamné oznámenie medzičasom kritizovali medzinárodné organizácie na monitorovanie mé­dií.

Úrad OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo svojom vyhlásení na sociálnej sieti Twitter upozornil, že „zverejnenie zoznamu novinárov a autorov kritických k MHP v Turecku je nebezpečným krokom a útokom na slobodu tlače“. Fakt, že politici verejne útočia na novinárov, je neprijateľný, uvádza sa v tweete.

MHP dôležitá pre Erdogana

Erol Önderoglu, predstaviteľ Turecka v organizácii Reportéri bez hraníc, upozornil, že je mimoriadne nebezpečné, keď Bahčeli vykresľuje novinárov a komentátorov ako terče. „Žiadame, aby skoncovali s týmto nevhodným postojom,“ vyzval Önderoglu.

MHP je veľmi dôležitá pre Erdoganovu AKP, ktorej sa vo voľbách nepodarilo získať v parlamente väčšinu. Podľa neoficiálnych výsledkov zverejnených štátnou tlačovou agentúrou Anadolu získala AKP 42,5 percenta hlasov a MHP volilo 11,1 percenta voličov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #OBSE #Recep Tayyip Erdogan