Babišov pokus číslo dva: Zeman vymenoval novú českú vládu. Bez Pocheho

Český prezident Miloš Zeman osem mesiacov po voľbách do snemovne a päť mesiacov po demisii menšinovej vlády ANO vymenoval nový kabinet.

27.06.2018 09:00 , aktualizované: 12:29
Jan Hamáček Miloš Zeman Foto: ,
Miloš Zeman poveril šéfa ČSSD Jana Hamáčka vedením rezortu vnútra aj zahraničných vecí.
debata (8)

Znovu ho povedie predseda hnutia ANO Andrej Babiš, ktorého prezident vymenoval druhýkrát za premiéra už 6. júna. Novú vládu vytvorí ANO s ČSSD, pri hlasovaní o dôvere sa budú spoliehať na podporu komunistov, ktorí o tolerancii kabinetu definitívne rozhodnú cez víkend.

O dôveru by mala druhá Babišova vláda požiadať poslancov o dva týždne, 11. júla. ANO a ČSSD majú v 200-člennej Snemovni 93 poslancov, spoliehať by sa potom mali na podporu KSČM. Komunisti o pozícii k vláde rozhodnú cez víkend, neskrývajú však výhrady.

Vo svojich funkciách okrem premiéra zostalo šesť doterajších ministrov: minister životného prostredia Richard Brabec, ministerka financií Alena Schillerová, ministerka pre miestny rozvoj Klára Dostálová, minister zdravotníctva Adam Vojtech, minister dopravy Dan Ťok a minister školstva Robert Plaga. Ministrom obrany sa po novom stal doterajší minister vnútra Lubomír Metnar, poslankyňa Taťána Malá povedie ministerstvo spravodlivosti. Ministerkou priemyslu je podnikateľka a prezidentka Zväzu obchodu a cestovného ruchu Marta Nováková.

Český prezident Miloš Zeman prichádza na...
Český minister kultúry Antonín Staněk podpisuje...
+4Nová česká vláda ANO a sociálnych demokratov.

Za sociálnu demokraciu vo vláde zasadne ako minister vnútra Jan Hamáček, ktorý bol zároveň poverený riadením ministerstva zahraničia. Na čelo ministerstva práce a sociálnych vecí Zeman vymenoval Petra Krčála, ministrom kultúry sa stal poslanec za ČSSD Antonín Staněk. Poľnohospodárstvo povedie Miroslav Toman.

Najväčší podiel ministeriek

Medzi 14 členmi vlády (15. členom vlády by mal byť minister zahraničia) sú štyri ženy, čo je zatiaľ najvyššie percentuálne zastúpenie ministeriek v histórii samostatnej ČR – 28,6 percenta.

Štyri ministerky mal na začiatku aj minulý Babišov kabinet, ten však mal 15 členov, takže podiel žien dosiahol 26,7 percenta.

Štyri ministerky mal aj druhý kabinet Mirka Topolánka, ten bol však osemnásťčlenný, takže podiel ministeriek dosiahol 22,2 percenta. Napríklad Sobotkova sedmnásťčlenná vláda mala na začiatku ženy tri. ČR zažila aj niekoľko kabinetov tvorených na začiatku len mužmi, boli to obe vlády Václava Klausa, kabinet Miloša Zemana a vláda Petra Nečasa.

Protestovala i žena v červených trenkách

Na odchod ministrov na druhom hradnom nádvorí čakala necelá dvadsiatka demonštrantov. Pripomínali, že kabinet, ktorý sa bude opierať o podporu komunistov, vznikol na deň výročia justičnej vraždy Milady Horákovej. Demonštranti držali napríklad transparent „Nejaká Milada? To jednoducho ignorujeme!“, Jedna z protestujúcich prišla v červených trenírkach.

Menšinová vláda prvýkrát zasadne hneď po svojom vymenovaní. Popoludní uvedie Babiš do úradov štyroch ministrov. Zeman v Snemovni pred hlasovaním o dôvere podporí vládu Andreja Babiša. Poďakoval predchádzajúcej vláde, pracovala podľa neho ako súdržný tím.

„Dúfam, že táto vláda nebude zaťažená ‚rezortizmom‘. Jedenásteho júla sa postavím pred Poslaneckú snemovňu, aby som podporil túto našu vládu,“ povedal vo svojom príhovore Zeman. Avizoval tiež, že v septembri navštívi vládu pri prerokovávaní návrhu štátneho rozpočtu. Členov novovymenovanej vlády zároveň pozval na neformálnu večeru na zámok v Lánoch.

„Prajem vám šťastný život a hlavne veľa radosti z vašej úspešnej práce,“ vyhlásil prezident, ktorý si na záver ceremoniálu s členmi novej vlády pripil.

Poche diplomaciu nezískal

Europoslanec Miroslav Poche, ktorý bol oficiálnym kandidátom ČSSD na ministra zahraničia, pozvánku na Hrad nedostal. Zeman opakovane zdôraznil, že kvôli jeho postoju k migrácii a k ​​Izraelu či jeho niekdajšiemu pôsobeniu v pražskej politike ho nevymenuje. Vážne výhrady k Pochemu vyjadrovali tiež komunisti.

Ministerstvo zahraničia tak dočasne povedie spolu s rezortom vnútra predseda ČSSD Jan Hamáček, Poche by mal pôsobiť vo vedení úradu. Sociálni demokrati tvrdili, že ak Zeman Pocheho za ministra v dohľadnom čase nevymenuje, jediný možný inštitút je kompetenčná žaloba, pretože podľa ústavy má prezident na návrh premiéra členov vlády vymenovať. Spor na Ústavnom súde však môže vyvolať premiér, ktorý však v utorok uviedol, že na to nevidí dôvod.

Babiš proti migrácii

Novovymenovaný premiér ČR Andrej Babiš vyhlásil, že jeho vláda chce zaručiť bezpečnosť, bojovať proti nelegálnej migrácií a korupcii a presadzovať české záujmy v Európe. Je tiež odhodlaná prijímať opatrenia zamerané na zlepšenie životnej úrovne, informoval spravodajský server iDNES.cz.

Babiš to uviedol po tom, ako český prezident Miloš Zeman vymenoval v stredu ráno jeho novú menšinovú vládu, ktorú za podpory KSČM vytvorilo hnutie ANO s ČSSD.

„Sľubujem vám a predovšetkým všetkým občanom, že naša vláda bude predovšetkým za bezpečnosť našich ľudí. Budeme bojovať proti nelegálnej migrácii, budeme bojovať za naše záujmy v Európe. Naša vláda bude bojovať proti korupcii, chceme mať efektívny štát,“ uviedol po druhý raz vymenovaný premiér Babiš podľa iDNES.cz.

Zdôraznil tiež, že jeho vláda urobí všetko pre to, aby sa zlepšil život občanov Českej republiky, pretože – ako uviedol – „potenciál nášho národa, našej krajiny, je špičkový“.

Nespokojná opozícia

Česká pravicová opozícia v stredu ostro skritizovala zloženie novovymenovanej menšinovej vlády premiéra Andreja Babiša. Hlavnou kvalifikáciou nových ministrov je podľa opozície lojalita k Babišovi a prezidentovi Milošovi Zemanovi, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Podpredsedníčka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, napríklad označila deň nástupu vlády za smutný deň, vzhľadom na skutočnosť, že sa nový kabinet bude opierať o podporu komunistov.

Kritické reakcie vzbudila aj nová ministerka spravodlivosti Taťána Malá. Tá čelí podozreniam z možného stretu záujmov a snahám o odsunutie trestného stíhania Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vymenovanie #Česko #Andrej Babiš #Miloš Zeman #ČSSD #ANO #KSČM #zostavovanie vlády #Miroslav Poche