Kríza v Nemecku: Koalícia nenašla riešenie, Merkelovej vláda je naďalej v ohrození

Konzervatívne strany nemeckej vládnej koalície nedospeli k vyriešeniu sporu o azylovej politike ani po štyroch hodinách nočných rokovaní.

27.06.2018 10:25
Nemecko, migranti Foto: ,
Migranti pred úradom pre evidenciu utečencov a žiadateľov o azyl v Berlíne.
debata (23)

Potrebné sú ďalšie diskusie, povedal v stredu podľa agentúry Reuters poslanec Volker Kauder z Kresťanskode­mokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej.

Na otázku, či traja koaliční partneri už vyriešili spor, ktorý ohrozuje Merkelovej vládu, Kauder pre nemeckú televíziu povedal: „Nie, nemožno to očakávať, keďže v nedeľu sa zídu výbory strán“.

„Je to veľmi vážne – ako sme videli počas rokovaní, toto nie je o niečom malom, je to o niečom ústrednom a závažnom. Musíme sa medzi sebou rozprávať,“ dodal.

Spor o migračnú politiku

Kresťanskosociálna únia Bavorska (CSU), ktorá v súvislosti so sporom o azylovú politiku destabilizovala Merkelovej koalíciu, medzitým podľa agentúry Reuters oznámila, že na budúci týždeň chce zaviesť prísnejšie kontroly migrantov na hraniciach.

„Chceme, aby od budúceho týždňa boli migranti z hraníc vrátení v prípade, že sa už zaregistrovali v inej európskej krajine, a preto by mali azylovú procedúru absolvovať tam,“ povedal šéf parlamentnej frakcie CSU Alexander Dobrindt v stredu pre nemeckú televíziu.

CSU podľa neho čaká, či sa Merkelová, ktorá je proti prísnejším kontrolám na hraniciach a požaduje európske riešenie, vráti zo summitu EÚ koncom tohto týždňa s dohodou o utečeneckej politike. Dobrindt podotkol, že časový plán je jasný. „Musíme konať teraz,“ vyhlásil.

Jednostranné kroky

Minister vnútra a predseda CSU Horst Seehofer totiž dal kancelárke Merkelovej čas do konca júna, aby našla s partnermi v EÚ riešenia sporu okolo azylovej politiky. V opačnom prípade chce jednostranne nariadiť nevpúšťanie určitých skupín migrantov do Nemecka.

Bavorská CSU sa momentálne snaží ukázať tvrdý postoj k migrácii pred blížiacimi sa krajinskými voľbami, ktoré sa budú konať 14. októbra a cieľom CSU v nich bude udržať na čo najnižšej úrovni podporu nacionalistickej, protiprisťaho­valeckej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD).

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #CDU/CSU #Horst Seehofer