Princ William sa stretol s Abbásom, spomínal sa mier

Britský princ William navštívil v stredu palestínsky utečenecký tábor v okupovanom Predjordánsku po tom, ako na stretnutí s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom vyjadril nádej na mierové riešenie situácie na Blízkom východe. Informovala o tom agentúra Reuters.

27.06.2018 19:09
Izrael Británia William návšteva Foto: ,
Palestínsky prezident Mahmúd Abbás (vľavo) a britský princ William si podávajú ruky počas stretnutia v Ramalláhu.
debata

William, ktorý je na vôbec prvej oficiálnej návšteve Izraela a palestínskych území zo strany člena britskej kráľovskej rodiny, zavítal do zdravotníckeho zariadenia v utečeneckom tábore pri meste Rámalláh. Izraelský prezident Reuven Rivlin v utorok vyzval princa, aby Abbásovi doručil „mierový odkaz“.

Palestínsky prezident Williamovi povedal, že „palestínska strana je pripravená na mierový proces s Izraelčanmi“, dopĺňa spravodajský portál stanice BBC.

„Som veľmi rád, že tieto krajiny tak úzko spolupracujú. V minulosti mali úspešné projekty v oblasti vzdelávania a charity. Vyjadrujem nádej na trvalý mier v tomto regióne,“ vyhlásil William, ktorý začal svoju cestu po Blízkom východe v nedeľu v Jordánsku, odkiaľ sa v pondelok presunul do Svätej zeme.

Abbás, ktorý v princovej prítomnosti zopakoval svoju podporu pre dvojštátové riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, uviedol, že Williamova návšteva „prehĺbi a posilní“ vzťahy medzi Britániou a palestínskym ľudom.

Následník britského trónu sa v stredu stretol v Tel Avive s víťazkou tohtoročnej Eurovízie Nettou Barzilaiovou, s ktorou absolvoval prechádzku po meste a rozhovor na tému duševného zdravia a kultúrnej diverzity.

V Izraeli nebol doteraz na oficiálnej návšteve žiadny člen britskej kráľovskej rodiny, pretože Británia považuje obsadenie palestínskych území za ilegálne. Williamov otec, princ Charles, sa síce v roku 2016 zúčastnil na pohrebe bývalého izraelského prezidenta Šimona Peresa, ale bol tam ako súkromná osoba.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #William #Mahmúd Abbás