Pentagon dostal žiadosť o ubytovanie až 12 000 migrantov

Americké ministerstvo obrany dostalo od ďalších úradov žiadosť o vytvorenie ubytovacích kapacít až pre 12 000 prisťahovalcov a ich detí. Počas najbližších 45 dní by mala armáda mať k dispozícii kapacitu pre najmenej 2 000 ľudí, uviedol v stredu Pentagon podľa agentúry Reuters. Minister obrany James Mattis už skôr povedal, že armáda plánuje vyčleniť pre prisťahovalcov dve základne v Texase.

28.06.2018 07:33
USA-IMMIGRATION/CHILDREN Foto: ,
Demonštranti proti politike odoberania detí nelegálnym migrantom s plagátom: Udržte rodiny spolu.
debata (2)

Ministerstvo vnútornej bezpečnosti, ktoré má otázku ochrany hraníc na starosti, sa na armádu obrátilo v súvislosti s kritizovanou situáciou rozdelených rodín a detí zatváraných v detenčných strediskách bez svojich rodičov.

Pentagon uviedol, že ministerstvo preferuje umiestnenie ubytovacích kapacít v Texase, Arizone, Novom Mexiku či Kalifornii. Ak by spomínané kapacity neboli v určenej dobe k dispozícii, je armáda pripravená vybudovať tábor s čiastočne oddelenými ubytovacími zariadeniami až pre 4 000 ľudí, uviedol Pentagon.

Minister Mattis už v nedeľu povedal, že pre zadržaných prisťahovalcov boli vyčlenené dve základy, nijako ich však nespresnil. Podľa informácií agentúry AP ide o vojenské zariadne Fort Bliss pri El Pase na hranici s Mexikom a Goodfellowovu leteckú základňu v strednom Texase.

Prezident Donald Trump, ktorého politika nulovej tolerancie zavedená v máji viedla k tomu, že viac ako 2 000 detí bolo nútene oddelených od svojich zadržaných rodičov, sa pokúsil minulý týždeň situáciu dočasne vyriešiť dekrétom zakazujúcim rozdeľovanie rodín. Kongres však v stredu neprijal Trumpom podporovaný návrh zákona, ktorý by problém riešil dlhodobo.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Trump a migrácia