Podľa satelitných snímok KĽDR vylepšuje jadrové zariadenie Jongbjon

Nové satelitné snímky ukazujú, že Severná Kórea rýchlo pokročila so zlepšením infraštruktúry vo svojom jadrovom vedeckom výskumnom stredisku v Jongbjone. Toto stredisko KĽDR využívala na produkciu štiepneho materiálu vhodného na zbrojné účely. Vyplýva to z analýzy, ktorú zverejnila skupina 38 North sledujúca severokórejske aktivity. Informoval spravodajský server CNN.

28.06.2018 09:39
debata (13)

Fotografie zhotovené 21. júna ukazujú úpravy na reaktore, ktorý produkuje plutónium a tiež výstavbu niekoľkých podporných zariadení. Ide o dlho plánované vylepšenia, na ktorých sa už pracovalo v čase, keď sa tento mesiac severokórejský vodca Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump zišli na summite v Singapure.

Podľa správy 38 North síce „pokračujúce práce na jadrovom zariadení v Jongbjone nemusia mať žiadny vzťah k severokórejskému sľubu vytvorenie denuklearizovaných zón“, ale zhotovené fotografie naznačujú, že pokiaľ ide o údržbu a vylepšovanie jadrových zariadení, Pchjongjang v nich aj po summite naďalej pokračuje.

„Žiadna zmena v obvyklom stave je v skutočnosti dosť významnou informáciou … v KĽDR je stále aktívne stredisko produkujúce pre ňu plutónium,“ uviedol Jeffrey Lewis, profesor Inštitútu medzinárodných štúdií v Middlebury.

Tieto snímky sú v ostrom kontraste k nedávnym vyhlásením Donalda Trumpa, že severokórejský režim už nepredstavuje žiadnu hrozbu. S týmto tvrdením americký prezident prišiel napriek tomu, že jeho stretnutie s Kim Čong-unom neprinieslo žiadny overiteľný dôkaz, že Severná Kórea nebude ďalej pokračovať vo svojom jadrovom programe, pripomenula CNN.

Americký minister zahraničia Mike Pompeo v stredu vyhlásil, že Severná Kórea zostáva jadrovou hrozbou, ale napriek tomu hájil Trumpovo vyhlásenie. „Verím, že tým mienil, že sme dosiahli zmiernenie hrozby,“ uviedol Pompeo. „A nemyslím si, že v tejto oblasti panujú nejaké pochybnosti. Znížili sme úroveň napätia,“ dodal.

Trump však podľa CNN opakovane nesprávne opisuje povahu svoje dohody s Kimom. Napríklad minulý týždeň trval na tom, že severokórejský diktátor súhlasil, že okamžite začne „absolútnu denuklearizáciu“, uviedla CNN. V skutočnosti dokument, ktorý s Kimom podpísal počas ich summitu 12. júna v Singapure, len zopakoval predchádzajúci záväzok „usilovať o úplnú denuklearizáciu Kórejského polostrova“.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #jadrový program #Jongbjon