Viac ako 10-tisíc. Toľko detí vlani zabili či zranili pri ozbrojených konfliktoch

Viac ako 10-tisíc detí vlani zabili či zmrzačili v ozbrojených konfliktoch po celom svete. Ďalšie znásilnili, donútili stať sa detskými vojakmi alebo sa stali terčom útokov na školy či nemocnice. Vyplýva to z novej správy OSN, z ktorej citovala agentúra AP.

28.06.2018 09:41
Islamisti, detskí vojaci Foto:
Islamisti vo výcvikový táboroch robia z detí vojakov.
debata (17)

Každoročná správa nazvaná Deti a ozbrojené konflikty informuje o viac ako 21-tisíc porušeniach detských práv. Napríklad Američanmi podporovanú arabskú koalíciu bojujúcu v Jemene OSN obviňuje z toho, že má podiel na najmenej polovici z 1 300 úmrtí či zranení detí, ku ktorým v jemenskom konflikte došlo. Deti sa často stávajú obeťami leteckých i pozemných útokov, ktoré majú na svedomí Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty. Útoky mieria na šiitskych povstalcov bojujúcich proti vláde prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího.

Medzi mŕtvymi či zranenými, o ktorých správa OSN hovorí, boli aj detskí vojaci bojujúci v Jemene a ďalších krajinách, niektorí z nich mali ešte len 11 rokov. Celkový počet 21-tisíc porušení práv zahŕňa 10-tisíc prípadov, keď deti zabili alebo zmrzačili, najmä v Iraku, Barme, Stredoafrickej republike, Konžskej demokratickej republike, Južnom Sudáne, Sýrii a Jemene. V roku 2016 bol pritom celkový počet prípadov porušenia práv detí oveľa nižší, len 15 500.

„Generálny tajomník OSN je týmto číslom pobúrený. Ide o obrovský nárast oproti predchádzajúcim rokom,“ uviedol hovorca OSN Stéphane Dujarric. V správe sa okrem iného uvádza, že takmer polovica z 881 potvrdených úmrtí alebo zranení v Nigérii je v dôsledku samovražedných útokov. V niektorých prípadoch deti zneužili ako samovražedných atentátnikov. Viac ako 1 900 detí v tejto krajine tiež zadržali v súvislosti s tým, že ich rodičia by mohli byť napojení na teroristov z islamistickej organizácie Boko Haram.

V irackých väzniciach zase držia najmenej 1 036 detí kvôli ich údajnému napojeniu na Islamský štát. A v Južnom Sudáne vlani 1 221 detí donútili stať sa detskými vojakmi, píše sa v správe OSN.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #Irak #OSN #Jemen #Boko Haram #Južný Sudán #úmrtia