Merkelová: V NATO panuje napätie, pre nemeckú obranu je ale stále mimoriadne dôležité

NATO je pre nemeckú obranu stále mimoriadne dôležité, aj napriek terajšiemu napätiu vnútri aliancie. V Spolkovom sneme to vyhlásila nemecká kancelárka Angela Merkelová.

28.06.2018 10:47
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová.
debata (3)

Americký prezident Donald Trump v máji Berlín kritizoval a označil Nemecko za člena Severoatlantickej aliancie, ktorý nedostatočne prispieva k fungovaniu organizácie.

„Nie je tajomstvom, že Severoatlantická aliancia je v súčasnej dobe pod tlakom, sme ale presvedčení o tom, že aliancia zostáva tým najdôležitejším pre našu spoločnú bezpečnosť,“ vyhlásila Merkelová. Budúci summit NATO sa uskutoční 11. a 12. júla v Bruseli.

Nemecká kancelárka vo svojom prejave tiež varovala, že je potrebné, aby Európa neprestala hovoriť so Spojenými štátmi, a vyhla sa tak obchodnej vojne. Vzťahy medzi oboma kontinentmi sa zhoršili po tom, čo Donald Trump zaviedol clá na dovoz ocele a hliníka.

Americký prezident pritom nedávno pohrozil ešte ďalším vyostrením sporov. Uviedol totiž, že zvažuje nové clá na dovoz áut do USA.

Angela Merkelová sa takisto vyjadrila aj k dianiu na Ukrajine. Zopakovala, že Berlín je pripravený pomôcť Rusku s dialógom ohľadom ukončenia konfliktu na východe Ukrajiny.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #NATO #Angela Merkelová