V Bruseli je viac špiónov než vo Viedni, myslí si šéf rakúskej rozviedky

Brusel už je väčší brloh špiónov než Viedeň. Povedal to šéf rakúskeho Spolkového úradu na ochranu ústavy a pre boj s terorizmom (BVT), čo je rakúska civilná spravodajská služba.

28.06.2018 19:37
Peter Gridling Foto: ,
Šéf rakúskej rozviedky Peter Gridling.
debata (2)

V rakúskej metropole napriek tomu naďalej pôsobia pod diplomatickým krytím stovky zahraničných agentov, dodal šéf rozviedky Peter Gridling vo vzácnom vyjadrení na túto tému.

Gridling podľa agentúry Reuters na tlačovej konferencii k činnosti spravodajskej služby vyjadril potešenie nad tým, že Brusel ako nervové centrum Európskej únie už predbehlo Viedeň ako baštu tajných agentov.

„Som rád, že Brusel predbehol Viedeň a je tam teraz väčšia hustota takzvaných spravodajských služieb z krajín mimo EÚ ako tu,“ konštatoval Gridling.

Veľa postov pre krytie špiónov

Viedeň je dlho známa ako miesto zasľúbené špionáži, ale oficiálni predstavitelia o tom hovoria len zriedka. Za studenej vojny trvala cesta autom od železnej opony do rakúskej metropoly zhruba hodinu. V prvej polovici 50. rokov navyše bola Viedeň rozdelená na okupačné sektory, podobne ako Berlín.

Viedeň zostáva predovšetkým metropolou ľudí s diplomatickým pasom. Je tu jedno zo sídiel OSN a sídli tu aj Medzinárodná organizácia pre atómovú energiu (MAAE) alebo Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Mnoho krajín tu má veľvyslanectvo a k tomu ďalšie dve diplomatické misie. To vytvára veľa postov poskytujúcich krytie pre špiónov a diplomatickú imunitu, upozorňuje agentúra Reuters.

„Hovoríme o komunite stoviek ľudí. Ale je ich menej ako 1000,“ odpovedal Gridling na otázku, koľko zahraničných agentov pôsobí na diplomatických misiách. Ďalej to rozvádzať ale odmietol.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #Rakúsko #agenti #Viedeň #tajná služba #tajní agenti