Strelec zabil v redakcii amerického denníka päť ľudí

Strelec v redakcii novín Capital Gazette v meste Annapolis v americkom štáte Maryland vo štvrtok zastrelil päť ľudí. Polícia útočníka na mieste zadržala. Podľa amerických médií mal strelec dlhoročný spor s redakciou, ktorú pre istý článok žaloval za ohováranie. Podľa agentúry Reuters ide o jeden z najhorších útokov na americké médiá za posledné roky.

28.06.2018 21:52 , aktualizované: 29.06.2018 20:23
debata (156)
Polícia pred redakciou The Capital Gazette. Foto: SITA/AP, Jose Luis Magana
Polícia pred redakciou The Capital Gazette Polícia pred redakciou The Capital Gazette.

Svedkovia, ktorých citovala agentúra Reueters, popísali, že muž po vstupe do budovy zapálil dymovnice a potom sa prestrieľal do redakcie sklenenými dverami. Vzápätí pálil na ľudí v miestnosti: zastrelil päť ľudí. Medzi obeťami sú novinári Rob Hiaasen, Gerald Fischman, Wendi Wintersová a John McNamara, ako aj obchodná asistentka Rebecca Smithová.

Podľa jedného z reportérov, ktorý sa schoval pri streľbe pod stôl, útočník potom zrazu strieľať prestal. „Neviem, prečo prestal. Ale bolo to ako vo vojnovej zóne,“ povedal médiám novinár Phil Davis. Podľa televízie CNN útočník zbraň „nemal v bezprostrednej blízkosti“, keď ho polícia dopadla.

zväčšiť Jarrod Ramos na policajnej snímke z roku 2013. Foto: Reuters
MARYLAND-SHOOTING/ Jarrod Ramos na policajnej snímke z roku 2013.

V čase streľby približne 180 ľudí, ktorých polícia priebežne evakuovala. Podľa informácií agentúry AP sa muž očividne snažil rýchlej identifikácii zabrániť, pretože si poškodil brušká končekov prstov tak, aby nebolo možné použiť na určenie identity odtlačky. Identita nakoniec bola stanovená na základe porovnania fotografií tváre.

Podľa amerických médií strieľal 38-ročný Jarrod Ramos. Agentúra Reuters uviedla, že mal dlhodobý spor s redakciou: v roku 2012 ju a jedného jej vtedajšieho novinára zažaloval za ohováranie. Marylandský súd v roku 2015 potvrdil verdikt súdu nižšej inštancie, ktorý denník v kauze oslobodil.

Ramosa obvinili z päťnásobnej vraždy

Strelca obvinili v piatok z päťnásobnej úkladnej vraždy. Súd v Annapolise nariadil ponechanie predpokladaného vraha vo väzbe, informovala agentúra AP. Podľa vyjadrenia okresného policajného šéfa Timothyho Altomareho mal Ramos v úmysle „zabiť toľko ľudí, koľko sa len dalo“. Novinám sa vyhrážal už v roku 2013, ich vedenie si však vtedy neželalo, aby proti nemu začali konať príslušné orgány.

Podľa polície vtrhol Ramos vo štvrtok do redakcie Capital Gazette s opakovacou brokovnicou a usmrtil štyroch novinárov i jednu administratívnu pracovníčku. Podľa AP ide o jeden z najsmrtiacejších útokov na novinárov v dejinách Spojených štátov.

Polícia uviedla, že Ramos sa nechal zadržať na mieste činu bez kladenia odporu, nespolupracuje však s vyšetrovateľmi. Na piatkovom pojednávaní, pri ktorom ho sudca odmietol prepustiť na kauciu, sa zúčastnil prostredníctvom videoprenosu.

Z minulosti sú známe početné prípady, keď Ramos prejavoval nepriateľstvo k členom redakcie Capital Gazette. Zdrojom bol zrejme článok o tom, že sa priznal k obťažovaniu istej ženy. Ramos v roku 2012 podal proti denníku žalobu pre urážku na cti, súd ju však odmietol ako neodôvodnenú.

Polícia vyšetruje streľbu ako lokálny incident a nemá podozrenie na terorizmus. Šéf miestnej polície William Krampf v noci na tlačovej konferencii uviedol, že redakcia bola pred útokom na sociálnych sieťach terčom hrozieb. Či za vyhrážaním stál útočník, policajný šéf neuviedol.

„Tento človek bol pripravený, že dnes príde, tento človek bol pripravený strieľať ľudí. Jeho zámerom bolo ubližovať,“ povedal Krampf.

Capital Gazette prináša regionálne spravodajstvo z okolia metropoly štátu Maryland, ktorou je mesto Annapolis. Vlastníkom je spoločnosť Baltimore Sun Media Group. Denník The Capital dnes vyšiel s titulnou stránkou, na ktorej sú fotky obetí (troch mužov a dvoch žien).

156 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #denník #streľba #Maryland