Pápež vymenoval 14 nových kardinálov, varoval ich pred pokušením

Pápež František vymenoval vo štvrtok vo Vatikáne 14 nových kardinálov. Nachádza sa medzi nimi aj jeden z jeho hlavných poradcov pre pomoc ľuďom bez domova, informuje oficiálny spravodajský portál Vatican News.

28.06.2018 22:51
Vatikán pápež kardináli noví vymenovanie slávnosť Foto: ,
Nový kardinál Konrad Krajewski z Poľska dostáva biret od pápeža Františka počas vymenovania nových kardinálov v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne.
debata (10)

Slávnostné kreovanie sa konalo pri slávení riadneho verejného konzistória kardinálskeho zboru vo vatikánskej Bazilike sv. Petra.

Noví kardináli pochádzajú z 11 krajín: Talianska, Portugalska, Španielska, Poľska, Madagaskaru, Peru, Bolívie, Mexika, Japonska, Iraku a Pakistanu. Traja ďalší sú vo veku nad 80 rokov a tento titul dostali ako ocenenie za svoje celoživotné zásluhy.

Novým kardinálom je aj poľský kňaz Konrad Krajewski, známy tým, že berie bezdomovcov v Ríme na exkurzie a počas zimných mesiacov rozdáva spacie vaky pre ľudí v núdzi. Jeho vymenovanie do kardinálskeho stavu odráža prioritu pápeža v pomoci ľuďom na okraji spoločnosti, dodala agentúra AP.

Po čítaní z Evanjelia podľa Marka pápež predniesol príhovor, v ktorom poukázal na Ježišov príklad toho, v čom spočíva pravá autorita v Cirkvi.

Noví kardináli si po zložení prísahy z rúk pápeža Františka prevzali sýtočervený biret a kardinálsky prsteň spolu s pridelením titulárneho chrámu resp. diakonie, dodal Vatican News. Pápež ich pri tejto príležitosti vyzval, aby odolávali pokušeniu a pomáhali ľuďom na okraji spoločnosti.

František a štrnásti noví kardináli navštívili po slávnosti emeritného pápeža Benedikta XVI.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František #kardináli