Po výbuchu sopky Agung zatvorili letisko na ostrove Bali

Indonézske úrady zatvorili v piatok medzinárodné letisko na turistami vyhľadávanom ostrove Bali po tom, čo sopka Agung vychrlila stĺp popola a sopečných plynov, ktorý dosiahol výšku 2 500 metrov. Informovala o tom agentúra AP.

29.06.2018 06:56
Sopka Agung, indonézia, bali Foto: ,
Sopka Agung sa nachádza približne 70 kilometrov severovýchodne od balijského turistického strediska Kuta.
debata

Indonézska agentúra pre zmierňovanie následkov katastrof uviedla, že v dôsledku činnosti sopky došlo k zrušeniu takmer 450 letov, čo sa dotklo približne 75 000 cestujúcich.

Regionálne centrum pre sledovanie znečistenia ovzdušia sopečným popolom v austrálskom Darwine už predtým upozornilo, že oblak vychrlený sopkou môže vietor unášať juhozápadným smerom k Jáve, ktorá je najhustejšie osídleným ostrovom Indonézie.

Sopka Agung sa nachádza približne 70 kilometrov severovýchodne od balijského turistického strediska Kuta. Veľký výbuch bol zaznamenaný naposledy v roku 1963, keď zahynulo približne 1100 ľudí. Výrazné zvýšenie aktivity vyvolalo vlani hromadnú evakuáciu, sopka sa však odvtedy znova upokojila a úrady vo februári znížili stupeň príslušnej výstrahy.

Indonézia leží v oblasti takzvaného Ohnivého kruhu v Tichom oceáne, v ktorej sa vyskytuje približne 90 percent všetkých zemetrasení na Zemi. Na indonézskych ostrovoch sa nachádza viac ako 130 činných sopiek.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bali #sopka Agung