Dcéra nacistického zločinca Himmlera pracovala po vojne pre nemeckých spravodajcov

Dcéra jedného z popredných nacistických zločincov Heinricha Himmlera pracovala v 60. rokoch pre nemeckú spravodajskú službu BND.

29.06.2018 11:57
Heinrich Himmler Foto:
Vysoký nacistický pohlavár a šéf jednotiek SS Heinrich Himmler so svojou dcérou Gudrun na športovom podujatí v Berlíne v roku 1938.
debata

V rozhovore poskytnutom dnešnému vydaniu bulvárneho denníka Bild to povedal historik rozviedky Bodo Hechelhammer. Gudrun Burwitzová, rodená Himmlerová, pracovala pre spravodajskú službu pod iným menom ako sekretárka. Odísť musela kvôli zmene pohľadu na nacistickú minulosť zamestnancov BND.

Dcéra niekdajšieho ríšskeho vodcu jednotiek SS i tajnej polície Heinricha Himmlera pracovala pre Spolkovú spravodajskú službu (BND) v rokoch 1961 až 1963 po falošným menom. Sama pritom patrila k Nemcom, ktorí aj po porážke svojej krajiny v druhej svetovej vojne podporovali nacistickú ideológiu.

„Okamih jej odchodu sa zhoduje s nastupujúcou zmenou v chápaní toho, ako pristupovať k zamestnancom s nacistickou minulosťou,“ povedal Bildu historik Hechelhammer.

Heinrich Himmler, hlavný organizátor vyvraždenia miliónov európskych Židov, spáchal na konci mája 1945 samovraždu. Jeho dcéra Gudrun krajne pravicové názory zastávala celý život a svojho otca sa snažila očistiť. Tvrdila okrem iného, ​​že si nezobral život sám, ale bol v britskom zajatí zavraždený. Burwitzová bola od 50. rokoch členkou organizácie Tichá pomoc (Stille Hilfe), ktorá pomáhala bývalým nacistom.

Rozviedka BND sa v poslednom čase intenzívne zaoberá vlastnou minulosťou vrátane úlohy bývalých nacistov v jej štruktúrach po druhej svetovej vojne. Burwitzová pre spravodajskú službu pracovala v čase, keď ju viedol bývalý generálmajor wehrmachtu Reinhard Gehlen, ktorý do BND priviedol radu bývalých členov wehrmachtu aj SS.

Informácie o Gudrun Burwitzovej sa teraz dostali do médií okrem iného preto, že je Himmlerova dcéra už po smrti. Zomrela vo veku 88 rokov tento rok v máji.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #tajná služba #nacizmus