Izrael nemení svoj tvrdý postoj: Neprijme zo Sýrie žiadnych utečencov

Izrael neumožní vstup na svoje územie žiadnym sýrskym utečencom, bude však pokračovať v ich zásobovaní humanitárnou pomocou. V piatok to vyhlásil izraelský minister obrany Avigdor Lieberman.

29.06.2018 17:02
debata (19)

Viac než 120-tisíc ľudí na juhozápade Sýrie muselo utiecť odvtedy, čo sýrska vláda spustila ofenzívu so zámerom opätovne získať kontrolu nad územím, ktoré susedí s Jordánskom a Izraelom okupovanými Golanskými výšinami.

Armáda židovského štátu vyhlásila, že v uplynulých dňoch bol v utečeneckých táboroch na sýrskej strane Golanských výšin zaznamenaný zvýšený počet sýrskych civilistov.

Ozbrojené sily v noci poslali dodávky pomoci do štyroch lokalít – „Sýrčanom utekajúcim pred násilím“, uvádza agentúra Reuters.

Izraelské bezpečnostné záujmy

Liebermanove poznámky znovu potvrdili postoj Izraela k tejto otázke a nasledovali po piatkovom vyjadrení ministra energetiky Juvala Steinitza, že sýrskym utečencom nebude umožnené vstúpiť do Izraela.

„Dôkladne sledujeme udalosti v južnej Sýrii, budeme však brániť bezpečnostné záujmy Izraela. Ako vždy, budeme pripravení poskytnúť humanitárnu pomoc civilistom, ženám a deťom, ale neprijmeme žiadnych sýrskych utečencov na naše územie,“ oznámil Lieberman na sociálnej sieti Twitter.

Poľné nemocnice

Izrael odmieta prijímať utečencov unikajúcich pred viac než sedem rokov trvajúcou občianskou vojnou v Sýrii, s ktorou je židovský štát stále oficiálne vo vojnovom stave. Izrael taktiež obviňuje Irán z rozmiestňovania vojenských základní a personálu v Sýrii, ktorú Teherán využíva ako odrazový mostík pre svoje útoky na Izrael.

Izrael však od roku 2011 prijal niekoľko tisíc Sýrčanov, ktorým poskytol lekársku starostlivosť. Zranených Sýrčanov tam liečia v poľných nemocniciach zriadených na hraniciach so Sýriou na Golanských výšinách, ako aj v samotnom Izraeli.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Sýria #migranti