Herečku Susan Sarandon zatkli na proteste proti rozdeľovaniu migrantov

Americká oscarová herečka Susan Sarandonová sa ocitla medzi takmer 600 ženami zatknutými na štvrtkovom okupačnom proteste pred budovou amerického Senátu. Informáciu s odvolaním sa na tvít samotnej Sarandonovej priniesla v piatok na svojom webe britská spravodajská stanica BBC.

29.06.2018 19:40
Susan Sarandonová Foto: ,
Americká oscarová herečka Susan Sarandonová sa ocitla medzi takmer 600 ženami zatknutými na okupačnom proteste pred budovou amerického Senátu.
debata (18)

Polícia vo Washingtone obvinila vo štvrtok z nezákonného demonštrovania spolu 575 ľudí.

Ženy protestovali proti vládnej migračnej politike a prípadom oddeľovania detí od rodičov na južných americko-mexických hraniciach.

Ďalšie podobné demonštrácie sú naplánované na sobotu.

Herečka, ktorá získala v roku 1996 Oscara za hlavnú ženskú postavu vo filme Mŕtvy muž prichádza a preslávila sa ďalšími filmami ako Thelma a Louise (1991) či Čarodejnice z Eastwicku (1987), o svojom zatknutí informovala prostredníctvom statusu na Twitteri.

Sarandonovú už v minulosti zatkli v roku 1999 počas protestu proti policajnej brutalite po tom, ako policajti zastrelili neozbrojeného afroamerického tínedžera v New Yorku, dodala BBC.

V zuboch aj Trumpovej bunda

Medzi zadržanými bola aj demokratická politička Pramila Jayapalová. Tá považuje vládnu politiku v otázke detskej migrácie za krutú.

Na televíznych záberoch z protestu bolo vidno sediace ženy pred Senátom pokrikujúce slogan „zaujímame sa“. Išlo o priamy odkaz na prvú dámu Spojených štátov Melaniu Trumpovú, ktorá si na návštevu detského zadržiavacieho centra v Texase obliekla bundu s nápisom „Naozaj ma to nezaujíma, a teba?“.

Americký prezident Donald Trump minulý týždeň podpísal nariadenie, ktorým ukončil kontroverznú politiku rozdeľovania rodín migrantov, ilegálne vstupujúcich do USA cez hranice s Mexikom. Dodal však, že ním zavedená politika tzv. nulovej tolerancie voči nelegálnej migrácii zostáva naďalej v platnosti.

V dôsledku uplatňovania v apríli zavedenej politiky nulovej tolerancie bolo do konca mája oddelených od rodičov približne 2500 detí.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #protest #Washington #demonštrácia #imigračná politika #Donald Trump