Trump pripustil uznanie ruskej anexie Krymu

Prezident USA Donald Trump v piatok odmietol vylúčiť možnosť uznania ruskej anexie ukrajinského polostrova Krym. Trumpovo vyjadrenie odznelo pred jeho stretnutím s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktoré sa uskutoční 16. júla vo fínskych Helsinkách. Informovalo o tom v sobotu Rádio Slobodná Európa (RFE/RL).

30.06.2018 08:46
Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump v rozhovore s novinármi na palube Air Force One.
debata (532)

Na otázku možnosti uznania anexie Krymu sa v piatok Trumpa pýtali novinári počas letu prezidentským špeciálom, ktorým sa viezol do svojho golfového areálu v štáte New Jersey. „Uvidíme,“ odpovedal šéf Bieleho domu.

Podobnú odpoveď dal aj na otázku ohľadne prípadného zrušenia amerických sankcií voči Rusku, ktoré boli zavedené v reakcii na anexiu Krymu: „Uvidíme, čo Rusko urobí. Budeme hovoriť s Ruskom o mnohých veciach,“ povedal Trump.

Podľa vlastných slov chce s Putinom hovoriť aj o Sýrii, Ukrajine či o zasahovaní do volieb v Spojených štátoch. V súvislosti s Krymom sa kriticky vyjadril na adresu svojho predchodcu Baracka Obamu, ktorý podľa neho celú situáciu – podobne ako aj iné záležitosti – riešil „nešťastným spôsobom“, uviedli noviny The New York Times.

Anexii sa venoval už v kampani

Trump nevylučoval možnosť uznania anexie Krymu Ruskom už počas svojej kampane pred prezidentskými voľbami v roku 2016. Od nástupu do Bieleho domu sa však v tejto otázke pridŕžal kurzu uplatňovania sankcií voči Rusku, ktorý spoločne s Obamom zvolila aj Európska únia.

Na najnovšie vyjadrenia amerického prezidenta budú zrejme podľa RFE/RL s nevôľou reagovať európski spojenci Spojených štátov. Pripravovaná schôdzka Trump-Putin by sa mala konať iba niekoľko dní po júlovom summite NATO.

Donald Trump chce prostredníctvom helsinského summitu zlepšiť napäté vzťahy medzi USA a Ruskom, ktoré sú v súčasnosti na najhoršej úrovni od skončenia studenej vojny.

532 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Ukrajina #Krym #anexia Krymu #Donald Trump