KĽDR podľa NBC zvýšila produkciu materiálu pre jadrové zbrane

Severná Kórea v uplynulých mesiacoch zvýšila produkciu materiálu na výrobu jadrových zbraní, informovala s odvolaním sa na nemenovaných činiteľov amerických spravodajských služieb televízia NBC.

30.06.2018 15:32
Kim Čong-un Foto: ,
Severokórejský vodca Kim Čong-un počas inšpekcie kórejskej armády.
debata (5)

Podľa nej spravodajcovia nezdieľajú názor amerického prezidenta Donalda Trumpa, že jadrová hrozba zo strany Severnej Kórey po jeho nedávnej schôdzke so severokórejským diktátorom Kim Čong-unom pominula.

Podľa amerických tajných služieb sa severokórejský režim snaží získavať od Trumpovej administratívy ústupky, jadrových zbraní sa však nevzdáva, pretože ich považuje za nevyhnutné pre svoje prežitie.

Washington a Pchjongjang síce v uplynulých mesiacoch začali diplomatické rozhovory, KĽDR však zároveň posilnila výrobu obohateného uránu potrebného pre jadrové zbrane. Severokórejčania vraj síce zastavili raketové a jadrové skúšky, ale „neexistuje dôkaz, že by obmedzovali počet a výrobu jadrových zbraní“.

Pchjongjang sa snaží USA oklamať

„Existuje absolútne jasný dôkaz o tom, že sa (Pchjongjang) snaží Spojené štáty oklamať,“ cituje NBC News nemenovaného činiteľa oboznámeného s najnovšími poznatkami spravodajských služieb.

Biely dom na žiadosť NBC o reakciu na tieto informácie neodpovedal. Prichádzajú len niekoľko dní potom, čo skupina 38 North, ktorá sleduje severokórejské aktivity, uviedla, že nové satelitné snímky ukazujú, že KĽDR rýchlo pokročila so zlepšením infraštruktúry vo svojom jadrovom vedecko-výskumnom stredisku v Jongbjone. Toto centrum využívala na produkciu štiepneho materiálu vhodného na zbrojné účely.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un #Donald Trump #jadrová bezpečnosť