Krajiny V4 dementovali Merkelovej dohodu o migrácii

Český premiér Andrej Babiš dementoval informácie zverejnené agentúrou DPA, podľa ktorej nemecká kancelárka Angela Merkelová získala od 14 krajín vrátane Česka prísľub dohody o urýchlenom návrate migrantov z Nemecka do toho štátu EÚ, kde boli zaregistrovaní.

30.06.2018 17:07 , aktualizované: 01.07.2018 10:06
babiš, macron, pellegrini Foto: ,
Český premiér Andrej Babiš (vľavo) na stretnutí v Paríží s prezidentom Francúzska Emmanuelom Macronom a šéfom slovenskej vlády Petrom Pellegrinim.
debata (48)

Agentúra DPA sa vo svojej správe odvoláva na kancelárkin list určený koaličným partnerom – vrcholným politikom Kresťanskosociálnej únie (CSU) a Sociálnodemokra­tickej strany Nemecka (SPD).

Spravodajský server iDNES.cz uviedol, že premiér Babiš vo štvrtok pred otvorením summitu EÚ v Bruseli vyhlásil, že Merkelová ho o bilaterálnu dohodu o vracaní migrantov nežiadala a že by ju nepodpísal.

Poplašné správy

Vyhlásenie dementovala i hovorkyňa českej vlády Petra Doležalová. „My každopádne toto dementujeme, o ničom takom sa nerokovalo,“ povedala Doležalová podľa iDNES.cz.

Babiš následne v tlačovej správe uviedol, že jeho vláda neplánuje, že by sa k dohode pripojila.

„Tieto poplašné správy považujem za úplný nezmysel. Žiadne rokovanie neplánujeme. Nie je dôvod o tom rokovať. Zásadne to odmietame,“ napísal.

Pellegrini: Téma dohody nezaznela

Hoci sa objavili aj otázky týkajúce sa úlohy Slovenska, štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok pripomenul, že Bratislava nemá s Merkelovej dohodou nič spoločné a s kancelárkou o tom nebol dôvod rokovať.

"Ak ste sledovali situáciu v Nemecku pred summitom EÚ, tak tam boli očakávania, že kancelárka Angela Merkelová zabezpečí na bilaterálnej úrovni dohody s krajinami odkiaľ prichádzajú migranti po rôznych trasách tak, aby boli pripravené ich podľa platného dublinského nariadenia zobrať naspäť. Kancelárka sa logicky obrátila na tie štáty odkiaľ migranti prichádzajú. Keďže zo Slovenska do Nemecka migranti neprichádzajú, logicky sa kancelárka na nás nemohla obrátiť,“ povedal pre slovenské média Korčok.

Slovenský premiér Peter Pellegrini už v piatok uviedol, že s Merkelovou sa na summite EÚ rozprával. "Téma bilaterálnej dohody nezaznela. Počty takýchto ľudí sú skoro nulové. Aj keby sme takúto dohodu podpísanú mali, z našej strany by to bolo len prázdne gesto. Nie som zástanca teatrálnych gest,“ vyhlásil Pellegrini.

Poľsko: Neuzavrelmi sme žiadnu dohodu

Poľsko neuzavrelo žiadnu dohodu o návrate žiadateľov o azyl. Pre agentúru Reuters to uviedol hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Artur Lompart.

Reagoval tak na správu agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na kancelárkin list určený koaličným partnerom – vrcholným politikom Kresťanskosociálnej únie (CSU) a Sociálnodemokra­tickej strany Nemecka (SPD). DPA v nej napísala, že Merkelová získala od 14 krajín – vrátane Maďarska, Česka a Poľska – prísľub dohody o urýchlenom návrate migrantov z Nemecka do štátu Európskej únie, kde boli pôvodne zaregistrovaní.

„Neexistujú tu žiadne nové dohody týkajúce sa prijímania žiadateľov o azyl z krajín Európskej únie. Potvrdzujeme to, rovnako ako Česká republika a Maďarsko,“ vyhlásil Lompart.

Orbán: K žiadnej dohode nedošlo

K žiadnej dohode medzi Maďarskom a nemeckou kancelárkou Merkelovou nedošlo, ide o bežnú „politickú kačicu“, vyhlásil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán pre agentúru MTI.

Postoj Maďarska v otázke migrantov je od roku 2015 nemenný, zdôraznil pre MTI hovorca maďarského premiéra Bertalan Havasi. Pripomenul, že stále platia dávnejšie vyjadrenia Orbána i jeho kabinetu, že na územie Maďarska nemohol žiadny žiadateľ o azyl vstúpiť bez toho, aby predtým neprešiel Gréckom či inou členskou krajinou Únie.

„Znamená to, že nie v Maďarsku vstúpili prvýkrát na územie EÚ,“ spresnil hovorca.

Vracia sa 15 percent žiadateľov

Podľa DPA Merkelová získala na politickej úrovni aj podporu Poľska a Maďarska, ktoré sa – rovno ako Česko -stavali k jej migračnej politike kriticky.

Ako ďalšie štáty, ktoré Merkelovú podporili, DPA uviedla aj Belgicko, Dánsko, Estónsko, Francúzsko, Fínsko, Holandsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Portugalsko a Švédsko.

Merkelová už v piatok na summite EÚ oznámila, že Španielsko a Grécko sú pripravené prevziať migrantov, ktorí ich úrady požiadali o azyl, ale neskôr boli zachytení na nemecko-rakúskach hraniciach.

Podľa iDNES.cz sa z Nemecka do krajín, kde sa zaregistrovali, vracia teraz asi len 15 percent žiadateľov o azyl.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Angela Merkelová #migranti #summit EÚ o migrácii