Státisíce Američanov sa postavili za rozdelené rodiny migrantov

Státisíce ľudí protestovali v sobotu vo viacerých mestách USA proti prisťahovaleckej politike amerického prezidenta Donalda Trumpa a prípadom oddeľovania detí od rodičov na južných americko-mexických hraniciach.

30.06.2018 21:22 , aktualizované: 01.07.2018 09:29
pochod, washington Foto: ,
Pochod proti imigračnej politike Donalda Trumpa vo Washingtone.
debata (12)

V sobotu bolo v Spojených štátoch naplánovaných vyše 700 protestných pochodov. Tie sa uskutočnili v mestách od New Yorku či Los Angeles, ktoré sú k migrantom prívetivé, až po konzervatívne štáty v Apalačskej oblasti či Wyoming.

Podľa odhadov organizátorov sa pokojného protestu v americkej metropole Washington zúčastnilo približne 30.000 ľudí. Podľa Reuters sa predpokladá, že šlo o najväčšiu demonštráciu podporujúcu práva imigrantov v hlavnom meste od roku 2010, keď aktivisti požadovali zmenu imigračného systému.

„Urobiť Ameriku opäť ľudskou“

Počas protestu pred Bielym domom aktivisti a miestni náboženskí vodcovia vyzvali administratívu prezidenta Donalda Trumpa, aby k cudzincom bola prívetivejšia a rodiny spájala. Reuters pripomenula, že Trump bol v čase sobotňajšieho protestu v hlavnom meste vo svojom golfovom klube v meste Bedminster v štáte New Jersey.

„Je to znepokojujúce. Rodiny sú rozdeľované, deti sú v klietkach,“ uviedla podľa agentúry AP účastníčka jednej z demonštrácií. Počas protestov sa objavili transparenty s nápismi ako „Čo príde ďalej? Koncentračné tábory?“ či „Žiadne ďalšie deti v klietkach“. Nechýbali ani výzvy k odchodu prezidenta Trumpa z funkcie.

Na newyorskom pochode sa medzi tisíckami účastníkov objavili transparenty s nápismi, ako napríklad „Urobiť Ameriku opäť ľudskou“ či „Imigranti sú tu vítaní“. Na americko-mexickej hranici demonštranti zas čiastočne zablokovali most, ktorý spája mesto El Paso v štáte Texas s mexickým mestom Ciudad Juárez na severe krajiny.

Agentúra AP píše, že niektoré protestné pochody boli pokojné, iné sa niesli v búrlivej atmosfére.

Trump kritizoval demokratov

V súvislosti s protestom Trump v sobotu kritizoval niektorých demokratov v Kongrese, ktorí vyzvali na zlikvidovanie amerického Imigračného a colného úradu (ICE). Šéf Bieleho domu na sociálnej sieti Twitteri úradu vyjadril podporu a dodal, že jeho pracovníci robia „skvelú prácu“, keď amerických občanov udržiavajú v bezpečí tým, že „odstraňujú najhoršie zločinecké živly“ v krajine.

Americký prezident Donald Trump minulý týždeň podpísal nariadenie, ktorým ukončil kontroverznú politiku rozdeľovania rodín migrantov, ilegálne vstupujúcich do USA cez hranice s Mexikom. Dodal však, že ním zavedená politika tzv. nulovej tolerancie voči nelegálnej migrácii zostáva naďalej v platnosti.

V dôsledku uplatňovania v apríli zavedenej politiky nulovej tolerancie bolo do konca mája oddelených od rodičov približne 2500 detí.

Kongres sa ale doteraz nezhodol na návrhu zákona, ktorý by problematiku imigrácie podrobne riešil.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #protesty #migranti #Donald Trump #migračná politika