'Prison Break' á la Francúzsko: väzeň utiekol pomocou vrtuľníka

Z väznice neďaleko Paríža pomocou helikoptéry utiekol lupič Redoine Faid.

01.07.2018 15:18 , aktualizované: 21:41
Redoine Faid Foto:
Redoine Faid na zábere z apríla 2013.
debata (11)

Faidovi stačilo na únik „niekoľko minút“, pričom nikto nebol zranený či zobratý za rukojemníka. „Ozbrojené komando pristálo s vrtuľníkom na dvore väznice, keď bol väzeň v miestnosti pre návštevy“ nápravnovýchovného zariadenia v Réau, južne od Paríža, uviedlo ministerstvo.

Pri úteku nebol nikto zranený, skupinka nevzala žiadnych rukojemníkov, uviedla väzenská správa. Agentúra AP pripomína, že nejde o prvý útek 46-ročného Faida. V roku 2013 použil trhavinu, aby si prerazil cestu k úniku z väzenia. Zadržali ho o šesť týždňov neskôr v hoteli. Polícia spustila teraz pátranie a prokuratúra začala celú vec vyšetrovať.

Helikoptéru našli v Gonesse, severovýchodnom predmestí Paríža, zhruba 60 kilometrov od väznice. Po Faidovi sa pátra v celom regióne Ile-de-France. Vrtuľník do väznice pri obci Reaume juhovýchodne od metropoly vzlietol z parížskeho letiska Le Bourget, zistila agentúra AFP od zdroja z polície.

Pilotom inštruktor, ostal v šoku

Väzeň a jeho dvaja ozbrojení komplici vrtuľník podpálili a následne presadli do čierneho auta značky Rénault, ktoré sa neskôr našlo v Aulnay-sous-Bois. Trojica mužov odtiaľ pokračovala v úteku bielou dodávkou značky Citroën.

Policajné zdroje uviedli, že pilotom vrtuľníka bol letecký inštruktor, ktorý na letisku čakal na svojho žiaka, keď ho komplici väzňa vzali ako rukojemníka a donútili, aby sa zúčastnil na realizácii ich útekového plánu. Muž je podľa DPA v stave šoku.

Polícia – podľa BFMTV – medzičasom zadržala Faidovho brata Brahima, ktorý bol s ním tesne pred útekom v návštevnej miestnosti.

Podľa vyšetrovateľov Faidovi komplici veľmi dobre poznali areál väznice, keďže s vrtuľníkom pristáli na jedinom nádvorí, ktoré je zvrchu nezakryté sieťou.

Kariéru lupiča zavesil na klinec

Štyridsaťšesťročný väzeň na úteku bol v apríli po odvolaní odsúdený na 25 rokov väzenia za neúspešnú lúpež pri Paríži, pri ktorej prišla v roku 2010 o život mestská policajtka.

V roku 2017 bol tiež dvakrát súdený. Za prvý útek z väzenia dostal desať rokov, za útok na pancierový voz prevážajúci peniaze na severe Francúzska v roku 2011 mu súd vymeral 18 rokov za mrežami.

V roku 2013 pri úteku z väznice Lille-Séquedin vyhodil Faid do povetria päť väzenských dverí, za rukojemníkov vzal štyroch dozorcov. Unikol komplicmi pristaveným vozidlom. Stal sa vtedy najhľadanejším mužom Francúzska, na úteku bol mesiac a pol.

V roku 2009 napísal tento syn alžírskeho imigranta knihu o tom, ako v predmestskom gete vyrastal v prostredí zločinu, až sa nakoniec dostal medzi aristokratov medzi lupičmi – špecializoval sa na prepadnutia pancierových vozidiel. V knihe tvrdil, že kariéru lupiča zavesil na klinec. Po svojej prvej lúpeži utiekol, aby sa vyhol trestnému stíhaniu, do Izraela, kde sa naučil hebrejsky.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #Francúzsko #Paríž #útek väzňa #Redoine Faid