Seehofer kritizuje Merkelovej riešenie migrácie, ponúkol svoju rezignáciu

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer (CSU) hodnotí veľmi kriticky výsledky európskych rokovaní kancelárky Angely Merkelovej (CDU) o migrácii. Dokonca ponúkol svoju rezignáciu z čela strany i ministerstva.

01.07.2018 16:32 , aktualizované: 02.07.2018 06:24
Seehofer Foto: ,
Líder CSU Horst Seehofer na rokovaní strany v Mníchove.
debata (64)

Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na účastníkov nedeľňajšej schôdzky vedenia CSU. Seehofer podľa týchto účastníkov nepovažuje dohodnuté opatrenia za rovnako účinné ako hraničné kontroly a vracanie migrantov priamo na hraniciach.

Minister vnútra podľa DPA odmietol kancelárkin návrh, aby žiadatelia o azyl zaregistrovaní v iných členských krajinách EÚ boli v Nemecku umiestňovaní do špeciálnych centier, v ktorých by prešli zrýchleným konaním a z ktorých by sa nesmeli vzďaľovať.

Spory o prístup k migrácii ohrozujú tradičný koaličný zväzok CDU s CSU aj pozíciu kancelárky Merkelovej.

Merkelovej dá ešte jednu šancu

Seehofer má v pondelok v úmysle podniknúť ešte jeden pokus o urovnanie sporov s kresťanskými demokratmi na čele s kancelárkou Angelou Merkelovou, s ktorými sa nevedia zhodnúť na opatreniach proti ilegálnej imigrácii. Napísalo to internetové vydanie spravodajského magazínu Focus.

Seehofer sa takto rozhodol po tom, ako celú situáciu prediskutoval so svojimi najbližšími spolupracovníkmi v CSU, ktorí sa ho podľa niektorých zdrojov pokúšali odhovoriť, aby podal demisiu z funkcie spolkového ministra vnútra.

Ako informovala agentúra DPA, Seehofer naznačil, že jeho budúcnosť v politike závisí od pripravenosti Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) súhlasiť s ústupkami predloženými CSU.

Seehofer ponúkol rezignáciu

Minister vnútra ponúkol svojim kolegom z CSU rezignáciu ako z čela strany, tak aj odstúpenie z funkcie ministra, uviedli agentúry s odvolaním sa na zdroje z uzavretého rokovania strany.

Agentúra DPA uviedla s odkazom na zdroje pojednávaní, že najužšie vedenie CSU sa snaží Seehofera presvedčiť, aby demisiu nepodával. Maratónske rokovanie, ktoré trvalo vyše osem hodín, bolo prerušené a vedenie strany so Seehoferom konzultuje, uviedol zdroj.

Agentúra AFP citovala ďalší zdroj, podľa ktorého chce Seehofer podať demisiu, pretože sa domnieva, že nemá dostatočnú podporu. Podľa tohto zdroja zatiaľ nie je jasné, čo to bude znamenať pre budúcnosť nemeckej vlády.

Ak by sa CSU rozhodla opustiť vládnu koalíciu, uvrhlo by to krajinu do hlbokej politickej krízy. Bavorská strana by tiež mohla len nahradiť Seehofera iným politikom, ktorý by mohol s kancelárkou Angelou Merkelovou z CDU vyjednať kompromis o migračnej politike Nemecka.

CDU podporilo kroky Merkelovej

Predsedníctvo nemeckej Kresťansko-demokratickej únie (CDU) podporilo najnovší postup kancelárky Merkelovej v oblasti migrácie. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na stranícke zdroje. CDU teraz kvôli migračnej politike vedie spor s partnerskou Kresťansko úniou (CSU) ministra vnútra Horsta Seehofera, čo ohrozuje existenciu vládnej koalície.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že nový plán Európskej únie na reguláciu imigrácie a dohody, ktoré uzavrela z kľúčovými krajinami, riešia problémy, ktoré spôsobili rozkol v jej vládnej koalícii.

Merkelová v nedeľu pre televíziu ZDF povedala, že jej návrh zriadiť špeciálne centrá pre rýchle vybavovanie migrantov na nemeckých hraniciach a dohoda o vracaní migrantov do krajín, kde boli pôvodne registrovaní, „má rovnaký efekt“ ako to, čo žiada CSU. „To je môj osobný názor. CSU o tom prirodzene musí rozhodnúť sama,“ povedala kancelárka.

Kancelárka žiada spoločný európsky prístup

„Chcem, aby Európa ostala jednotná. To je dôvod, prečo je spoločný európsky prístup pre mňa taký dôležitý,“ vysvetlila.

Seehofer presadzuje, aby migranti, ktorí už boli zaregistrovaní v inej členskej krajine EÚ, boli vratenie priamo z nemeckých hraníc. Kancelárka taký jednostranný postup odmieta, ak v rámci EÚ nebudú existovať príslušnej dohody.

Seehofer podľa zdrojov na stretnutí vedenia CSU podrobil ostrej kritike výsledky, ktoré kancelárka dosiahla pri rozhovoroch o migračnej politike v rámci EÚ. Vedenie CDU sa naopak za tieto výsledky postavilo, napísala agentúra DPA.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #CDU #Angela Merkelová #CSU #migrácia #migračná kríza #Horst Seehofer