López Obrador vyhlásil víťazstvo v mexických prezidentských voľbách

Ľavicovo-populistický kandidát Andrés Manuel López Obrador vyhlásil víťazstvo v mexických prezidentských voľbách a vyzval na zmierenie.

02.07.2018 06:41 , aktualizované: 07:14
Mexiko voľby začiatok Foto: ,
Andrés Manuel López Obrador prichádza do volebnej miestnosti v Mexico City.
debata (8)

Podľa prvých oficiálnych odhadov získal López Obrador 53 až 53,8 percenta hlasov, oznámila volebná komisia. Odchádzajúci prezident Enrique Peňa Nieto v televíznom prejave už oznámil, že Obradorovi, ktorý svoje víťazstvo označil za „historický deň“, už zablahoželal.

Centristický kandidát Ricardo Anaya získal 22,8 percenta hlasov.

Svoju volebnú porážku už priznal aj kandidát vládnej strany José Antonio Meade a vyhlásil, že zodpovednosť za novú vládu bude niesť López Obrador, ktorému zaželal veľa úspechov pri výkone funkcie. Podľa odhadov získal 16,3 percenta hlasov.

Tisíce stúpencov Obradora už oslavujú v uliciach metropoly jeho víťazstvo. K úspechu mu zagratuloval aj americký prezident Donald Trump.

Okrem prezidenta sa rozhodovalo aj o rozdelení 500 kresiel v Poslaneckej snemovni, 128 v Senáte, ôsmich guvernérskych postov, o 1600 postoch starostu ako aj ďalších funkciách na miestnej úrovni.

Kampaň v tieni vrážd

Na „supervoľbách“ sa v Mexiku mohlo zúčastniť približne 89 miliónov oprávnených voličov.

Z exit polls z volieb guvernérov vyplýva, že kandidátom spojeným s Hnutím za národnú obrodu (MORENA), ktoré založil López Obrador, sa darilo v štátoch Chiapas, Morelos, Tabasco a Veracruz, ako aj v hlavnom meste Mexiko. V štáte Guanajuato je podľa exit polls favoritom na víťazstvo kandidát konzervatívnej Strany národnej akcie (PAN).

Volebnú kampaň zatienili vraždy približne 120 politikov, ku ktorým došlo podľa konzultačnej firmy Etellekt od septembra. Medzi obeťami bolo viac ako 40 kandidátov alebo možných kandidátov. Podľa mexických médiá aj v deň volieb boli zastrelení najmenej dvaja členovia či aktivisti politických strán.

Očakáva sa, že víťazstvo Lópeza Obradora by mohlo ešte viac zhoršiť vzťahy s USA, ktorých prezident Donald Trump kritizuje Mexiko za nelegálnu migráciu a chce, aby platilo za výstavbu hraničného plota.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #prezidentské voľby #Andrés Manuel López Obrador