Pátranie po futbalistoch v thajskej jaskyni pokračuje, potápači pokročili

Záchranný potápačský tím dosiahol pokrok v pátraní po 12 mladých futbalistoch a ich trénerovi, ktorí pred vyše týždňom uviazli v jaskyni na severe Thajska a zostávajú nezvestní.

02.07.2018 09:21
thajsko, jaskyňa Foto: ,
Záchranár kráča popri hadiciach, ktoré zo zatopenej jaskyny v Thajsku, v ktorej sú uväznení mladí futbalisti a ich tréner, odčerpávajú vodu.
debata

Thajské špeciálne námorné jednotky SEAL na sociálnej sieti Facebook uviedli, že potápačom sa podarilo dostať v jaskyni na miesto, kde sa chodba dlhá jeden kilometer rozdeľuje na dva smery. Cieľom potápačov je dostať sa do vyvýšenej časti jednej z podzemných komôr, kde by podľa predpokladov záchranárov mohla byť nezvestná skupina nažive, píše agentúra AP.

Pátranie po mladistvých vo veku od 11 do 16 rokov a ich 25-ročnom trénerovi začalo vo vnútri jaskynného komplexu Tcham Luang Nang Non v provincii Čiang Rai 23. júna. Podľa agentúry Reuters sa doteraz nepodarilo s nezvestnými nadviazať spojenie.

Záchrannú akciu potápačom komplikovala stúpajúca bahnitá voda v jaskyni, v dôsledku čoho museli pátranie prerušiť. V operácii pokračovali v nedeľu, keď hladina vody v podzemí klesla. Potápači sa následne úzkymi priestormi snažili preplávať pomocou lana a s dodatočnými zásobami kyslíka.

Prekvapili ich povodne

Okrem snáh potápačov záchranné tímy odčerpávajú v jaskyni povodňovú vodu a snažia sa nájsť šachty, ktoré by mohli slúžiť ako vstup do zablokovaných priestorov.

Okrem potápačov thajského vojenského námorníctva sa do pátrania zapojili aj záchranári americkej armády aj tímy z Austrálie. Pomáhajú im aj britskí jaskynní potápači, čínski experti a niekoľko ďalších skupín dobrovoľníkov z rôznych krajín sveta.

Podľa dostupných informácií sa skupina mladých futbalistov s trénerom vydali na prieskum jaskyne, pričom si so sebou vzali baterky na svietenie a jedlo. V dôsledku silného dažďa ich však v podzemí prekvapili náhle záplavy, ktoré im znemožnili dostať sa von.

debata chyba
Viac na túto tému: #jaskyňa #Thajsko #záchranná akcia