Vietnam požaduje, aby Facebook neuvádzal sporné ostrovy ako čínske územie

Vietnamská vláda adresovala sociálnej sieti Facebook sťažnosť po tom, ako sa zistilo, že reklamný nástroj tejto platformy zobrazoval sporné ostrovy v Juhočínskom mori ako čínske územie. Informovali o tom vietnamské médiá.

02.07.2018 09:51
čína, protesty, juhočínske more Foto: ,
Protesty pred čínskou ambasádou v Manile na Filipínach proti politike Číny v Juhočínskom mori.
debata (1)

Hovorca vietnamského ministerstva informácií a komunikácií pre denník Tuoi Tre vyhlásil, že Hanoj reagoval na Spratlyho ostrovy a Paracelské ostrovy, ktoré facebookový nástroj Boost Page vykreslil ako čínske.

Paracelské súostrovie, predtým kontrolované juhovietnamskou vládou, obsadila v roku 1974 Čína. Kontrola nad Spratlyho ostrovmi je rozdelená medzi Vietnam, Čínu a Filipíny, pričom všetky tieto krajiny si nárokujú celé súostrovie.

Vietnam a Čína naposledy bojovali o Spratlyho ostrovy v roku 1988, keď počas námornej bitky pri Johnsonovom rife zomrelo 64 vietnamských vojakov a rif padol do rúk Číne.

Facebook priznal, že použil „nesprávnu“ mapu, a prisľúbil nápravu, píše Tuoi Tre. Ešte v pondelok ráno miestneho času však bola situácia nezmenená.

Čína si nárokuje takmer celé Juhočínske more vrátane vôd, ktorých sa domáhajú aj Vietnam, Filipíny, Taiwan, Malajzia a Brunej.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Vietnam #juhočínske more