Zomrela prvá postkomunistická česká ministerka spravodlivosti Dagmar Burešová

Statočná dáma, ktorá sa zastávala tých najzraniteľnejších. Tak na legendárnu advokátku a prvú ponovembrovú českú ministerku spravodlivosti spomínajú jej obdivovatelia. Dagmar Burešová zomrela vo veku 88 rokov po dlhej chorobe. Svojím noblesným vystupovaním si právnička zastupujúca počas takzvanej normalizácie desiatky odporcov komunistického režimu vyslúžila prezývku Dáma aj od Štátnej bezpečnosti.

02.07.2018 15:51 , aktualizované: 18:07
Dagmar Burešová Foto:
Dagmar Burešová.
debata

ŠtB jej do kancelárie namontovala ploštice na odpočúvanie po tom, čo Burešová pomáhala matke Jana Palacha očistiť meno jej syna.

„V priebehu víkendu odišla do právnického neba prvá dáma českej justície Dagmar Burešová. Výnimočná advokátka, prvá porevolučná ministerka spravodlivosti, predsedníčka Českej národnej rady,“ oznámila včera Česká advokátska komora. Do politiky Burešová vstúpila v decembri 1989, stala sa ministerkou za Občianske fórum (OF). V prvých slobodných voľbách v roku 1990 kandidovala za OF do Českej národnej rady a stala sa jej predsedníčkou. V tejto funkcii sa zúčastňovala aj na rokovaniach o novom štátoprávnom usporiadaní vtedajšej česko-slovenskej federácie. Z vysokej politiky odišla v roku 1992, keď sa vrátila k advokátskej praxi. Tú vykonávala až do roku 2008.

„Dáša Burešová bola dáma so srdcom levice. Skvelá právnička, nesmierne obetavá a statočná žena, ktorá celý život ako advokátka zastupovala tých najzraniteľnej­ších," povedal pre portál iDNES.cz predseda českého ústavného súdu Pavel Rychetský. "Po okupácii (v roku 1968) sa nesmierne statočne začala zaoberať zastupovaním disidentov v civilných i trestných sporoch,“ dodal.

V období normalizácie obhajovala viac než sto ľudí, napríklad spisovateľa Milana Kunderu či publicistu Ivana Medka. Zastupovala tiež Libušu Palachovú, matku Jana Palacha, a to v spore s komunistickým poslancom Vilémom Novým, ktorý o Palachovom upálení v januári 1969 šíril lži. Burešová sa rozhodla za česť seba upáleného študenta bojovať, aj keď vedela, že nemôže vyhrať. Žaloba na ochranu cti bola napokon skutočne zamietnutá.

Tento prípad pripomenula i televízna miniséria poľskej režisérky Agnieszky Hollandovej Horiaci ker z roku 2013. Advokátku Dagmar Burešovú v nej stvárnila slovenská herečka Tatiana Pauhofová. Burešovú sledovala a vypočúvala ŠtB. Režim jej na dlhé roky zhabal cestovný pas, jej dcére znemožnili prijatie na gymnázium. I napriek mnohým ďalším komplikáciám sa Burešová nevzdávala a neľutovala, že sa politicky háklivých prípadov ujala. Ako sama vravela, riadila sa heslom, že „zbabelosť by mala byť trestná“. V roku 2002 jej udelil vtedajší prezident Václav Havel Rad T. G. Masaryka.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #smrť #postkomunizmus