Merkelová súhlasila s tranzitnými centrami na hranici s Rakúskom

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a minister vnútra Horst Seehofer sa dohodli na kompromisnom riešení migračného sporu. Seehofer po viac ako štvorhodinovom rokovaní s kancelárkou vyhlásil, že vo funkcii ministra vnútra zostáva. V nedeľu pritom ako jedno z riešení navrhol svoju rezignáciu. Merkelová následne oznámila, že súhlasí so zriadením tranzitných centier na hraniciach s Rakúskom, odkiaľ sa budú vracať migranti registrovaní inde v EÚ.

02.07.2018 17:18 , aktualizované: 23:15
EUROPE-MIGRANTS/GERMANY Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová odchádza z tlačovej konferencie po rokovaní s Horstom Seehoferom.
debata (20)

Postoj koaličných sociálnych demokratov (SPD) zatiaľ nie je jasný. Ich šéfka Andrea Nahlesová počas dňa upozornila na to, že nie je možné automaticky počítať s tým, že sociálni demokrati kompromis medzi CDU a CSU v azylovom spore podporia.

„Dohodli sme sa,“ vyhlásil Seehofer. Dodal, že dohoda prináša udržateľné riešenia migračnej otázky a tiež spôsob, ako na nemecko-rakúskej hranici zastaviť migrantov, ktorí do Nemecka mieria nezákonne.

Spor ohrozoval nielen budúcnosť nemeckej spolkovej vlády, ale aj tradičnú úniu sesterských vládnych strán Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) kancelárky Merkelovej a Seehoferovej bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU).

Jeho ústredným bodom bola Seehoferova požiadavka odmietnuť už na nemeckých hraniciach tých migrantov, ktorí už boli zaregistrovaní v inej krajine Európskej únie, vo Švajčiarsku alebo Nórsku. Merkelová bola proti, pretože sa obávala dominového efektu na európskych hraniciach, najskôr preto požadovala bilaterálne dohody s jednotlivými krajinami EÚ.

Kancelárka na nočnej tlačovej konferencii po rokovaní špičiek CDU a CSU oznámila, že kompromis počíta s tým, že migranti umiestnení v tranzitných strediskách budú vrátení do krajiny prvej registrácie až po dohode s dotknutými štátmi. Ak takáto dohoda s danou krajinou nebude existovať, chce Nemecko ďalší postup s vrátením migrantov riešiť v rámci dohody s Rakúskom.

Odmietanie vybraných migrantov na hraniciach je podľa stanoviska spolkovej vlády prípustným opatrením, ktoré neodporuje takzvaným dublinským dohodám, ktoré riešia azylové pravidlá EÚ. Celý spor medzi Seehoferom a Merkelovou bol teda skôr politickou otázkou.

Výzvy na zachovanie koalície

Na rýchle vyriešenie sporu, ktorý má negatívny vplyv na nemecké akcie aj na kurz eura, vyzvala aj šéfka koaličných sociálnych demokratov SPD Andrea Nahlesová. Po rokovaní predsedníctva SPD vyhlásila, že nie je možné automaticky počítať s tým, že sociálni demokrati kompromis medzi CDU a CSU v azylovom spore podporia. Uviedla tiež, že SPD trvá na dodržaní koaličnej zmluvy a že sa Seehoferovým migračným plánom nezaoberá.

Merkelová a Seehofer sa ešte pred začiatkom schôdzky zišli so šéfom parlamentu Wolfgangom Schäubleom. Schäuble mal dôveru oboch strán sporu, čo mu podľa pozorovateľov umožňovalo zapojiť sa do riešenia.

Seehofer: Nenechám sa prepustiť

Z Berlína pred kľúčovým stretnutím zaznelo viacero pozoruhodných reakcií. Generálny tajomník koaličnej Sociálnodemokra­tickej strany Nemecka (SPD) Lars Klingbeil sa vyjadril, že strany únie stratili akýkoľvek cit pre to, aký trvalý chaos spôsobili.

Jeho stranícky kolega, podpredseda Spolkového snemu (Bundestagu) Thomas Oppermann kritizoval ministra vnútra Horsta Seehofera, ktorý podľa jeho názoru mal všetky možnosti na postupnú realizáciu svojej azylovej politiky, avšak namiesto práce sa hanebne zaplietol do diskusií o princípoch.

Podpredseda SPD Ralf Stegner vyzval strany únie, aby ukončili trápny spor a vrátili sa späť k serióznej vládnej práci, a to neodkladne.

Podpredseda opozičných liberálov z FDP Wolfgang Kubicki hovoril v súvislosti so sporom dokonca o predčasných voľbách v krajine. Podľa jeho názoru robia tak strany únie CDU/CSU, ako aj SPD všetko pre to, aby preukázali, že nie sú už schopné realizovať spoločnú politiku. Ak je to tak, nebolo by od neho nič mimoriadne povolať občanov k volebným urnám, vyplynulo z jeho slov pre spravodajskú rozhlasovú stanicu rbb-Inforadio. FDP by podľa jeho slov nepodporilo žiadnu menšinovú vládu v Berlíne.

Aj samotný Horst Seehofer prispel k eskalácii napätia medzi sesterskými stranami CDU a CSU pred ich krízovým rokovaním vyjadrením pre mienkotvorný denník Süddeutsche Zeitung, v ktorom okrem iného vyhlásil: „Nenechám sa prepustiť kancelárkou, ktorá je kancelárkou iba vďaka mne. Podľa vlastných slov vníma svoju situáciu ako "nepredstaviteľnú“, pretože „osoba, ktorej pomohol do kresla, ho vyhadzuje“.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #CDU/CSU #Horst Seehofer